Så stärker du självförtroendet efter negativ kritik

2019-10-14 07:01  
Det går att vända kritiken till något positivt, enligt karriärcoachen Melody Wildning. Arkivbild. Foto: Juice/REX

Det är helt normalt att bli besviken, upprörd eller missmodig när någon kommer med negativ feedback på en jobbinsats. Men i stället för att falla för frestelsen att slå bakut, kan du testa några tips som kan stärka självförtroendet och leda till andra fördelar.

Negativ kritik är aldrig rolig att få, det kan nog alla vara överens om. Men enligt karriärcoachen Melody Wildning går det att vända kritiken till något positivt samtidigt som relationerna stärks på jobbet. I Business Insider ger hon sina bästa tips:

Tacka uppriktigt

En spontan reaktion vid kritik kan vara att gå till motattack, men det kan leda till att du säger saker som sedan ångras. En bättre strategi är att pausa. Säg att du uppskattar personens tankar, eller att du behöver lite tid att smälta informationen. Genom att använda dig av ett empatiskt tillvägagångssätt känner medarbetare sig hörda och du får kontroll över dina känslor.

Läs mer: Gör så här om du vill få mer respekt på kontoret

Se chansen att utvecklas

När du har gett dig själv lite utrymme att smälta kritiken är du redo att utvärdera den mer objektivt. Tänk på att kritik är en återspegling av en persons åsikter och ibland rädslor. Gör ditt bästa för att avpersonifiera kommentarerna och utgå från att det finns en god avsikt. Se om kritiken innehåller något som faktiskt gör att du kan utvecklas. Be om konkreta exempel på vad som kan förbättras eller göras annorlunda nästa gång.

Undvik inte kritik − be om det

Genom att gradvis utsätta sig för kritik blir det mindre jobbigt och självförtroendet kan höjas. Leta därför efter möjligheter att visa ditt arbete för nya personer. Be om samtal med din chef för att få tidig respons oftare.

Du kommer inte att uppskatta kritiken hela tiden, men negativ feedback är en naturlig följd av att vilja nå ett mål.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap