Karriär

Så skämtar du under framträdandet – utan att bli pinsam

Komikern Per Andersson delar ut priset Årets Humor på årets Guldtubengala på Annexet i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Komikern Per Andersson delar ut priset Årets Humor på årets Guldtubengala på Annexet i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Humor är ett fantastiskt verktyg för ett framgångsrikt framträdande. Men gränsen mellan succé och platt fall kan vara hårfin. Här är sex tips att tänka på för att inte bli pinsam.

Publicerad

Om du under din presentation kan du få människor att skratta så sänker de garden och lyssnar på de seriösa saker du har att säga, men det gör också att du framstår som en mer säker och kompetent ledare. Det visar en studie som publicerats i Journal of Personality and Social Psychology, rapporterar Fast Company.

Joe Bor, ståuppare och lärare i presentationsteknik för yrkesverksamma, ger sex tips för att landa vältajmade och passande skämt under ett möte eller en presentation för att få publiken att slappna av och bli mer receptiv till det du har att säga.

1. Härma inte din favoritkomiker.

De flesta som försöker sig på det koncentrerar sig så mycket på att likna sin favorit att skämten oftast faller platt.

2. Testa dina skämt i förväg på så många som möjligt.

Har du ingen att pröva dem på går det också bra att säga dem högt för sig själv. Börjar du skratta fungerar de förmodligen även på andra.

3. Börja inte med en rolig historia.

Det ger intryck av att du anstränger dig för mycket och är nervös. Ett framträdande ska vara en dialog med publiken. Du skulle aldrig gå fram till någon på gatan och berätta en rolig historia. Etablera dig på scenen först så kommer humorn mer naturligt sedan.

4. Känn in stämningen.

Vi är mer mottagliga för att lyssna och skratta med någon som matchar stämningen. Försök att läsa av rummet innan du kliver in på scenen, eller sitt i publiken några minuter före ditt framförande om du har möjlighet.

5. Bekräfta publiken.

Bekräfta publiken så snabbt du kan för att få dem att känna sig välkomna. Bekräftelsen måste inte handla om dem specifikt, det kan till exempel handla om rummet eller situationen de befinner sig i.

6. Anekdoter får också människor att skratta.

Det måste inte vara en rolig historia med en slagkraftig slutpoäng om du inte riktigt behärskar det än. Till exempel kan en humoristisk anekdot från en annat framförande vara ett naturligt sätt att få publiken att skratta och bli positivt inställd.