Så sätter du gränser när du jobbar hemma

2020-05-11 10:02  
Foto: Rafal Rodzoch

Att distansjobba kan vara en utmaning, inte minst om unga familjemedlemmar kräver din uppmärksamhet på hemmakontoret. Planering och gränsdragning kan få jobbet att flyta på lättare.

Sajten Fast Company har sammanställt några tips som kan förbättra arbetssituationen när jobbet kanske måste varvas med familjebestyr:

Förebygg problem

Stress och konflikter kan förebyggas genom att vara tydlig med förväntningar. Låt alla i hemmet veta om du har ett viktigt möte. Berätta för barnen hur länge mötet pågår, och vem de kan vända sig till under tiden. Du slipper då bli avbruten och barnen vet hur de ska agera.

Gör ett schema

Om ni är fler vuxna hemma bör ni samtala om arbetsplanerna. Dagen kan eventuellt delas upp i olika tidsblock för att maximera produktiviteten. Ett sådant schema kan skrivas ut, eventuellt med bilder på klockan, så att barnen förstår vilken förälder som är tillgänglig. Regelbundna tider och matrutiner kan också underlätta familjelivet.

Läs mer: Slack eller Teams? Så väljer du rätt chattapp

Håll fast vid schemat

Använd den planerade jobbtiden till att vara så produktiv som möjligt. Skjut inte upp saker. Då kan du vara närvarande för familjen på de tider som bestämts. Att hålla sig till schemat innebär att du kan prioritera och hålla rätt kurs. Distraktioner kan lätt få dagen att spåra ur.

Var realistisk

Vi befinner oss i en verklighet där allt inte fungerar som förut. Detta kräver att du är tydlig mot dina kollegor kring hur mycket arbete du kan göra och när du är tillgänglig.

Läs mer: Så jobbar du hemifrån utan att bli galen

Ha en egen arbetszon

Att jobba i en egen vrå i bostaden kan minska distraktionerna, samtidigt som du får en fysisk gräns mellan arbetet och hemmet. Finns inte denna möjlighet kan hörlurar markera när du behöver vara i fred. Jobbar du i ett eget rum kan skyltar med olika färgsymboler, eller en stängd dörr, underlätta för barnen att förstå att de inte får störa – annat än i nödfall.

Charlotte Delaryd

Mer om: Distans

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap