Så kan du tänka om du vill byta jobb under en kris

2020-06-08 07:00  
Foto: Alamy

Funderar du på en karriärförändring i en osäker situation? Här är tipsen för att sortera tankarna och komma framåt.

Att göra förändringar kan kännas lite skrämmande, inte minst nu när arbetsmarknaden är i gungning. Om dina tankar går i spinn ger tidningen Forbes några tips här:

Anta inte

Ett vanligt misstag är att tro att tidpunkten är fel. Ett frö till förändring kan börja i en kris. Kanske har den pågående pandemin medfört att du omprioriterar, eller att jobb- och affärsmöjligheter som inte fanns tidigare nu har uppstått.

Undersök inte bara

Du kanske har funderat på att byta karriär i flera år och finkammat internet, läst böcker eller lyssnat på karriärpoddar. Research är bra, men för att gå från punkt A till B måste det kombineras med agerande. Utforska olika alternativ och gör en handlingsplan med mätbara mål.

Läs mer: Tecknen på att det är dags för ett karriärbyte

Fastna inte i hur

När du har bestämt dig för vad du vill göra kan du fokusera på en plan för att komma dit. Alltför många fastnar i hur de ska nå målet och blir handlingsförlamade. Här behöver du tänka kreativt och se möjligheterna.

Tänk på varför

Varför vill du byta karriär? Är det för att du inte blir befordrad eller ogillar din chef? Detta kanske inte är rätt skäl för att göra ett stort karriärskifte. Men om karriären inte längre är i linje med dina värderingar är du på rätt väg. Orsaken till en förändring är avgörande eftersom den kommer att hjälpa dig framåt.

Läs mer: Så blir du en mästare på videointervjuer

Skaffa ett support-team

Du behöver inte gå igenom en förändring ensam. Ta hjälp av vänner, familj eller en mentor när du bestämmer hur du ska byta karriär. Se förändringen som en expedition, inte en dagstur. Du kommer att behöva människor du litar på när du ska orientera dig i djungeln.

Testa olika möjligheter

Research är viktigt, men du kommer aldrig riktigt veta om en karriärväg är rätt för dig förrän du faktiskt testar. Du kan exempelvis frilansa, ta ett deltidsjobb eller skugga någon på din arbetsplats som har jobbet du vill ha. Genom att pröva dig fram kan du bättre avgöra om karriärbytet är vad du föreställt dig.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap