Så hanterar du ett bakslag i karriären

2020-02-20 17:30  
Det går att ta sig vidare och växa av motgångar. Experten tipsar om hur! Foto: Juice / Rex / TT

En motgång i karriären kan komma snabbt och oväntat. Men hur den påverkar framtiden beror till stor del på din inställning.

Du kanske förlorade jobbet när företaget minskade personalstyrkan, din affärsidé gick i stöpet eller du gick miste om en efterlängtad befordran. Oavsett orsak till ett bakslag i karriären kan det kännas tufft och tvivel kan uppstå.

Men det går att ta sig vidare och växa av motgångar. I en artikel i Forbes listas några tips från Chuck Crumpton, författare till boken The Jagged Journey:

Låt inte jobbet definiera dig

Ta inte bakslaget alltför personligt. Människor som tolkar karriärförluster som ett tecken på otillräcklighet är mindre benägna att komma vidare. Se istället en motgång som en chans att utveckla självmedvetenhet och motståndskraft. Gör en lista över dina styrkor och prestationer för att bygga upp självförtroendet. Potentiella arbetsgivare lockas av människor som visar att de kan förbli positiva och självsäkra trots ett bakslag.

Läs mer: Tipsen för att bli mer bekväm med kritik

Utveckla positiva dagliga rutiner

Det är lätt att fastna i ett negativt spår, särskilt när det är tufft. Fokusera istället på framtiden genom att göra små men viktiga utvecklande saker varje dag. Det kan med tiden leda till ett nytt jobb eller en ny affärsplan. Bara en liten del av ditt liv bestäms av okontrollerbara omständigheter eller misstag, huvuddelen avgörs av dina svar på dessa omständigheter.

Läs mer: Så stärker du självförtroendet efter negativ kritik

Använd ditt nätverk

De bästa jobben annonseras inte alltid. Vänd dig därför till personer som känner din förmåga och som kan hjälpa dig med värdefulla jobbkontakter. Även dramatiska förändringar i karriären kan bli en språngbräda, men då gäller det att inte fly verkligheten och fastna i känslor av misslyckande. När en dörr stängs öppnas en annan, och det du lär dig på vägen kan leda fram till något ännu bättre.

Charlotte Delaryd

Mer om: Misstag Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap