Så ger du självförtroendet en boost innan jobbintervjun

2021-11-23 10:44  
Självförtroendet ökar om du är väl förberedd inför jobbintervjun. Foto: Pexels

En anställningsintervju är ofta en nervkittlande tillställning. Men det finns sätt att ladda för att ta sig igenom samtalet med bra självförtroende.

Mycket står på spel under en intervju. Vi vet att vi blir bedömda och rädslan för att misslyckas kan innebära att självförtroendet sviktar. I en artikel i Fast Company ges några tips från karriärexperter för att minska nervositet och öka självförtroendet under intervjun.

Förbered dig noggrant

Självförtroendet ökar om du är väl förberedd inför intervjun. Besök företagets webbplats för att lära dig mer om verksamheten. Hör efter med ditt nätverk som kan ha värdefull information om både företag och intervjuprocess. Försök också att läsa på lite om personen du ska träffa. Om du har koll på intressen och mål kan dessa ämnen leta sig in i intervjun om det faller sig naturligt.

Läs mer: Detaljerna i ditt kroppsspråk som kan avgöra arbetsintervjun

Hitta exempel

Andra kandidater har troligen liknande kompetens som du. För att sticka ut i mängden bör du visa hur du använt dina färdigheter tidigare. Ge därför exempel på hur du gått till väga för att uppnå bra resultat. Då visar du företaget vad du kan tillföra. Försök att vara så konkret och detaljerad som möjligt. Använd dig av siffror över resultat om det är möjligt.

Öva på svar

Tänk igenom vilka intervjufrågor som gör dig stressad eller extra nervös. Anteckna viktiga punkter du vill förmedla om dessa frågor dyker upp. Genom att förbereda samtalspunkter kan du hålla dig fokuserad på ditt huvudbudskap. Det kommer att låta mer naturligt och självsäkert än om du rabblar upp ett inövat svar.

Kom i rätt stämning

Innan det är dags för intervjun kan du peppa dig själv med upplyftande musik eller motiverande videoklipp. Detta kan öka både humör och ge självförtroendet en skjuts. Tänk också igenom tidigare intervjutillfällen, händelser eller presentationer där du lyckats väl. Positiva minnen får oss att må bra, stärker humöret och minskar stressen.

Gör dig av med nervös energi

Om du är stressad inför intervjun kan det vara bra att få bort lite nervös energi och därmed framstå som mer avslappnad. Här kan exempelvis ett träningspass före intervjun vara bra för att både lugna nerver och bidra till ett bättre humör. 

Läs mer: Frågorna (och svaren) som kan underlätta när du ska söka jobb

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap