Så förbereder du dig inför ditt utvecklingssamtal

2017-10-30 12:01  
Foto: Alamy

Utvecklingssamtalet ger dig chansen att avancera på arbetsplatsen – men det gäller att vara förberedd. Här är fem saker du bör tänka på kvällen innan mötet.

Alla vet att det är tillfället då man verkligen kan göra chefen uppmärksam på sina prestationer. Utvecklingssamtalet ger dig chansen att få mer intressanta arbetsuppgifter, och eventuellt avancera lönemässigt. Men många får ändå inte fram vad de vill ha sagt. Ett skäl kan vara att de inte har förberett sig.

Alyse Kalish på The Muse tipsar om fem områden som du bör tänka igenom kvällen innan samtalet.

1. Lär dig hur man hanterar kritik

Ett utvecklingssamtal ska innehålla plus och minus, så förbered dig på att få utstå lite konstruktiv kritik. Det är viktigt att du bemöter den på rätt sätt. Ett ”förlåt” räcker inte, för din ursäkt är ju ingen garanti för att problemet inte kommer inträffa igen.

Backa därför alltid upp ursäkten med en konkret lösning på dilemmat. Har du exempelvis missat en deadline? Säg då att du ska göra om din planering och börja prioritera annorlunda. Ofta har man aning om vad kritiken kommer gälla – förbered dig.

Läs mer:

Läs mer: Metoden som fungerar bättre än medarbetarsamtal

2. Sammanställ vad du har åstadkommit

Berätta vilka kompetenser du har skaffat dig under det senaste halvåret/året – de relationer som har etablerats och underhållits, samt de projekt som du har avslutat. När du listar vad du har åstadkommit så är det också viktigt att ta med hur mycket pengar du har tjänat in åt företaget.

3. Se över dina nuvarande mål

Har de mål du satte upp inför den första sessionen måhända förändrats ett år senare? Oavsett så är utvecklingssamtalet ett utmärkt tillfälle att se tillbaka på dina förhoppningar och få svar på huruvida du uppnådde dem.

Om så är fallet. Vad har du då lärt dig på vägen dit? Vilka lärdomar är du mest stolt över, och hur kan du bygga vidare på dem i framtiden? Och om du inte nådde hela vägen fram: Hur nära kom du målsättningarna? Vad höll dig tillbaka, och vad kan du göra annorlunda för att ta dig framåt? Diskutera detta med din överordnade.

Läs mer:

Läs mer: Expert: Medarbetarsamtal är verkningslösa

4. Sätt upp nya mål

Nu när du vet var du befinner dig så är det dags att bestämma vart du vill vara på väg. Överväg följande punkter: Vilka kompetenser vill du ha skaffat dig till nästa utvecklingssamtal? Vilka ansvarsområden vill du ha tagit på dig? Vilka projekt väcker ditt engagemang? Vilken svaghet skulle du vilja förbättra? Vilka målsättningar skulle du vilja bygga vidare på? Vilken roll har du siktet inställt på sett 3-5 år framåt i tiden?

5. Förbered dig inför de tunga ämnena

Det är givetvis nu ni ska ta upp alla tyngre problem. Är du trött och oinspirerad på jobbet, så säg detta. Kanske kan du få en ny position inom firman. Det kan kännas tungt att ta upp ämnet – men blir lättare om du är förberedd.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap