Karriär

Pandemin långt ifrån över – nu vill fler ha möbler till hemmakontoret

Allt fler byter ut köksstolen mot en riktig ergonomisk stol för hemmajobbet. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

En ergonomisk stol och ett bra skrivbord – nu vill vi ha riktiga möbler till hemmakontoret. Pandemin är inte över än på länge, och alltfler riktar in sig på att göra hemmajobbandet bekvämt.

Publicerad

Möbeljätten Ikea märker väldigt tydligt att vi satsar på vårt hemmakontor, berättar Sandra Jakob på Ikeas presstjänst.

– Många satt kanske vid köksbordet först, men med tiden märks det att det behövs en ordentlig plats. Nu märks en tydlig ökning för saker till hemmakontoret, säger hon.

Ettårsdagen för hemmajobbandet närmar sig, och då är det förstås viktigt att sitta ergonomiskt, konstaterar hon.

– Det blir en lång tid för tillfälliga lösningar, säger Sandra Jakob.

Begagnade kontorsmöbler säljer

Kontorsmöbelföretaget AJ produkter har haft sitt bästa år någonsin, berättar vice vd David Bray för SVT Halland.

Men det är inte bara nytillverkade kontorsmöbler som säljs för hemmajobbet. Myrorna ser en uppgång för allt som har med hemmet att göra nu under pandemin.

– Vi har inte jättemycket kontorsmöbler, men det vi får in går åt. Vår försäljning har gått ned jättemycket totalt sett, men inte så mycket när det gäller heminredning, säger Åsa Blomberg, presskontakt på Myrorna.

Det Göteborgsbaserade Rekomo säljer däremot begagnade kontorsmöbler till hemmakontor för fullt just nu.

– Vi har ändrat i vår strategi ganska mycket det senaste året. I vanliga fall så säljer vi möbler till mellan åtta och tio arbetsplatser på varje order. Nu är det en stol och ett bord, säger Joakim Danielsson, säljansvarig på Rekomo.

Hyr begagnade möbler

Han berättar att många företag förser sina anställda med hemmamöbler. Många väljer också att hyra prylarna i stället för att köpa, kanske i hopp om att pandemieländet ska vara över snart så vi kan gå tillbaka till kontoren.

Men Joakim Danielsson tror att vi kommer att fortsätta jobba hemifrån även efter pandemin. Rekomo räknar med att efterfrågan kommer att finnas kvar på mindre, nättare bord och stolar för hemmabruk.

– Det är inte bara nu. För oss blir det annorlunda, med fler små ordrar på bara en stol och ett bord, säger Joakim Danielsson.

Fakta: Arbeta hemma

Folkhälsomyndigheten rekommenderar hemmajobb sedan den 16 mars i fjol. Nu gäller rekommendationen fram till halvårsskiftet i år, men kan komma att ändras.

Källa: Folkhälsomyndigheten