”Otrygg anställning ger hälsoproblem”

2016-09-16 15:53  
”Vi undersöker hur osäkra anställningar påverkar individen multidimensionellt. Anställningsformen har betydelse. Det finns ju olika grader i helvetet. Det är stor skillnad på att vara sms-anställd och att ha ett tolvmånadersvikaria”t, berättar Theo Bodin. Foto: Jörgen Appelgren

Theo Bodin leder en forskningsstudie på Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet om hur osäkra anställningsformer påverkar psyket och kroppen.

Kommer forskargruppen att finna att osäkra anställningsformer leder till psykisk ohälsa?

– Det är hypotesen, all forskning pekar åt det hållet. Olika aspekter av otrygga anställningar leder till hälso­problem, det vet vi. Men ingen har riktigt gått till botten med vilka aspekter som betyder mest. Det ska vi undersöka. Det finns många dimensioner.

Exempelvis?

– Fråga mig och jag svarar att jag har visstidsanställning, för det har jag. Men jag vet att jag alltid kommer att ha jobb, jag är läkare och medicine doktor. Fråga en lagerarbetare, och du finner att en sådan person känner sig mindre trygg på arbetsmarknaden trots samma anställningsform.

– Maktlöshet är ytterligare en dimension, huruvida man kan påverka arbetets förutsättningar eller är i händerna på arbetsgivarna. Det är vanligt att timanställda blir kallade via sms med kort varsel. Tacka nej är svårt, då hamnar du längre ner på listan, man ringer dem som ställer upp. Ibland rör det sig om utsatthet: ren och skär exploatering, personer som tvingas göra obetald praktik, ibland under längre tid.

– Årsinkomst är också en av aspekterna. Den kanske är hyfsat hög. Men tittar du på månadsinkomsten kan den variera jättemycket. Vissa månader kanske personen inte har några arbetstimmar alls och det skapar en otrygghet som kan vara stressande. Socialförsäkringssystemet, ja hela samhället, är byggt på heltidsanställning som norm.

Läs mer:

Läs mer: Trygga jobb ett måste för att säkra rekrytering

Hur får du tag på deltagare?

– Det finns inget register över visstidsanställda, vi kör med RDS, Respondent Driven Sampling, där deltagare rekryterar andra i sitt nätverk till studien. Trots detta går det att få ett bra, representativt urval. Det finns gott om personer med osäkra anställningar inom handeln, vård och omsorg, restaurang- och kultursektorn.

Vad händer om någon får fast jobb under tiden?

– Det blir en jätteintressant fråga att studera om det händer. Från arbetsgivarhåll säger man ofta att tillfällig anställning är en inkörsport till fast anställning. Det gäller säkert i många fall, men i vissa branscher är det nästan omöjligt.

Vad är nästa steg?

– Jag skulle vilja forska på hur de prekära anställningsformerna påverkar arbetsgivare. Jag tror att de har gått i en fälla. Man minskar de fasta kostnaderna genom tillfälliga anställningar och kan därmed sänka priserna. På kort sikt finns pengar att tjäna på att arbetsvillkoren försämras. På lång sikt tror jag att det skadar svenska företags konkurrenskraft och kvalitet på de tjänster man levererar. Det finns studier som pekar mot att produktiviteten är lägre i företag med många visstidsanställda. Med dåliga villkor följer ointresserade anställda, som inte känner lojalitet och gör det där lilla extra.

Är det på grund av de otrygga anställningsformerna som sjukskrivningarna för psykisk ohälsa ökar?

– En del av svaret tror jag ligger i det. Arbetslivet är förändrat även för dem som har en fast anställning, eftersom företagen har en massa folk från bemanningsföretag också. Det påverkar alla.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook!

Elisabeth Vene

Mer om: Anställning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap