Karriär

Ofrivilligt jobbyte kan ge dig fördelar

Johan Westerman, doktor i sociologi vid Institutet för social forskning (SOFI), har sett att fler jobbyten leder till ökat lärande senare i livet. Foto: Daniel Rossetti/Stockholms universitet/TT

Vårens varselvåg kan göra karriärframtiden oviss. Men det finns ljusglimtar för dem som byter jobb – som att man lär sig mer och blir mer attraktiv på en framtida arbetsmarknad.

Publicerad

– Det kanske är en klen tröst i sammanhanget, men även ofrivilliga jobbyten ger positiva effekter på lärandet, säger Johan Westerman, som fått fram resultaten i sin doktorsavhandling.

Johan Westerman, doktor i sociologi vid Stockholms universitet, har undersökt sambandet mellan jobbyten och nivån av lärande senare i livet. Resultatet, att det är positivt för lärandet att byta jobb, var inte direkt det han trodde att han skulle hitta.

– Jag kom in lite från andra hållet. Jag ville se om det man säger, att långvariga relationer mellan arbetsgivare och arbetstagare, leder till mer ansvar och uppgifter och därmed ett högre lärande, stämmer. Men så var det inte, säger han.

Arbetslöshet inget hinder

När han jämförde vuxna svenskar, som under en tioårsperiod antingen bytt jobb fler än två gånger eller stannat på samma arbetsplats hela tiden, kunde han se att de som bytt jobb lärde sig mer senare i livet. Det gäller alltså inte bara lärandet i samband med introduktionen till det nya arbetet utan också lärandet senare i livet.

– Den positiva effekten på lärande leder till mer kunskap vilket i allmänhet leder till att man blir mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Effekten var lika tydlig om man varit arbetslös en gång under tioårsperioden. Trots att tioårsperioden som Westerman tittade på sträckte sig över finanskrisen 2008 fanns sambandet mellan att byta jobb och ökat lärande där.

– Man skulle kunna tro att effekten blir mindre i turbulenta tider. Hade man varit arbetslös mer än en gång fanns det också en liten positiv trend, men det var inte statistiskt signifikant. Sedan är det självklart så att om man av olika anledningar byter jobb var tredje månad så kommer andra aspekter, så som trygghet, att spela in mer, säger Westerman.

Kunskap viktigare i framtiden

Det är vanligt att yngre människor byter jobb för att få mer i lön. Trots att löneutvecklingen inte varit Westermans huvudfokus i avhandlingen, kan han se att det åtminstone inte finns några ekonomiska nackdelar med att byta jobb oftare, oavsett ålder.

– På sikt kanske ett högre lärande dessutom blir kopplat till en högre lön, säger Westerman.

Han hoppas att resultatet kan bidra till nytänk på arbetsplatser, i fackförbund och på politisk nivå.

– Jag tycker att man kan minska incitamenten till att hålla folk på en och samma arbetsplats. Man ska inte hindra folk från att byta jobb. Men då behöver man också ha ett system som täcker upp för den minskade tryggheten. Ett exempel kan vara att göra det enklare att ta bolån även om man inte har en fast anställning, säger han.

På framtidens arbetsmarknad verkar dessutom kunskap premieras högre än exempelvis lojalitet.

– Jag tror att trenden som pågår fortsätter, där arbetsplatser blir mer kunskapsorienterade. Så arbetstagare med flera olika erfarenheter kan ses som ännu mer attraktiva framöver, säger han.

Fakta: Varsel, avsked och arbetslöshet våren 2020

Arbetslösheten i Sverige nådde 8,5 procent i maj.

Den 8 juni hade 80 816 personer varslats om uppsägning sedan början av mars.

Av de 42  415 som varslades i mars hade ungefär hälften blivit uppsagda.