Karriär

Nyttiga tipsen – tänk på det här vid hemmajobb

Många är vi som jobbar hemma. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Strykbrädan som höjbart skrivbord, lunchpromenad och sociala fikamöten via nätet. Många är momenten för att hålla uppe arbetsglädjen och må bra. Och det är lika bra att vänja sig, arbetet kommer inte att återgå till det kontorsnormala efter pandemin, tror Maria Schönefeld, vd på Prevent som jobbar med arbetsmiljö.

Publicerad

Det finns många uppsidor med att jobba hemma. Flera undersökningar har också visat att många vill fortsätta arbeta på distans även efter det att coronakrisen är över.

– Mer flexibilitet, man kan anpassa sitt liv, bli effektivare, friskare, säger Maria Schönefeld om fördelarna som många hemmajobbare ser.

Flera tips

Prevent har tagit fram tips, checklistor, att tänka på för att inte gå ner sig, bli socialt missanpassad och tappa arbetslusten:

Ta korta pauser, ställ alarm som påminner dig.

Växla arbetsplats. Strykbrädan kan användas som höj- och sänkbart "skrivbord" i brist på annat.

Ta korta lunchpromenader, kanske även morgon och eftermiddag, speciellt när dagsljuset är begränsat.

Håll kontakten med kollegorna, ta en videofika.

Inte så inspirerande

För det finns risker med distansarbetet.

– Det kan vara svårt att hålla uppe arbetsglädjen och hålla uppe de sociala kontakterna. Kreativiteten kan också bli lidande. Man blir inte så lätt inspirerad av att sitta framför en skärm hela dagarna, säger Schönefeld.

Stäm av med chefen, som kanske får en än viktigare roll i och med distansarbetet. Men även cheferna riskerar få en extra ansträngd roll som det gäller att hitta rutiner för.

– Det blir lätt väldigt mycket möten hela tiden, säger Maria Schönefeld.

Effekter syns sen

Distansarbete passar också individer olika bra, det fungerar helt enkelt inte för alla.

– Det kommer definitivt att synas när vi kommer till nästa fas, när vi kan börja återvända till kontoren. Då kommer man säkert att se effekterna av att människor har hanterat den här tiden väldigt olika, och har mått väldigt olika, säger Schönefeld.

– Det kommer nog att bli en del psykisk ohälsa som man får hantera, fortsätter hon.

För det här är inget som kommer att återgå till det gamla normala, det är Preventchefen helt övertygad om.

– Det här skulle ha kommit ändå, det går bara fortare. För en återgång till hur det var förut, det kommer inte att ske, det tror jag egentligen ingen tror på.

Fakta: Tips för ditt distansarbete

Tele2 har låtit Kantar Sifo fråga 3 000 svenskar om hur de ser på hemarbete. Här är några av svaren:

Bland de som kan jobba hemma gjordes det till 14 procent av total arbetad tid före pandemin, en siffra som steg till 59 procent i april och 60 procent i november.

Nästan sex av tio tror att de kommer att jobba mer på distans efter pandemin jämfört med innan.

I åldersgruppen 35–44 år tycker sju av tio att det fungerar bra att arbeta på distans. Av de yngre (upp till 34 år) tycker sex av tio att det fungerar bra, vilket är lägst bland alla åldersgrupper.

Anställda på mindre företag jobbar i lägre omfattning hemma än på större företag.

Något fler kvinnor än män jobbar hemifrån och är dessutom mer nöjda.

Källa: Tele2

När du jobbar hemma finns det risk att du förlorar de naturliga pauserna. Ta korta, regelbundna pauser för att röra på dig. Ställ gärna ett alarm så att du inte glömmer bort dem!

Växla gärna plats där du arbetar (skrivbord, matbord, soffa). Försök också att växla mellan telefon, mejl och videomöten.

Inför rutiner som morgon-, lunch- och eftermiddagspromenad. Dagsljuset påverkar hormonbalansen i kroppen positivt.

Se till att ha avstämningar med chefen eller medarbetaren. Stäm av läget men även arbetsuppgifter, arbetsbelastning och uppföljning av mål.

Boka in informella möten med arbetskamrater, till exempel videofika eller gåmöten per telefon.

Källa: Prevent