Karriär

Nytt mentorprogram ska ge fler kvinnliga förebilder på Chalmers

Ariadna Soro Àlvarez påbörjade nyligen sina post doc-studier i tillämpad kvantfysik. Foto: Rasmus Franzén
Giulia Ferrini, biträdande professor i teoretisk kvantfysik och representant för nätverket WWACQT. Foto: Patrik T Nilsson
Foto: FREDRIK PERSSON

Svårigheter att avancera och vantrivsel i en tuff miljö medför en risk att kvinnliga forskare väljer att överge sin akademiska karriär. På Chalmers tekniska högskola startar nu ett mentorprogram för att stötta yngre forskare.

Publicerad

Idag är andelen kvinnliga professorer på Chalmers bara 17 procent. Det innebär en bottenplacering bland landets universitet och högskolor. Även på lägre akademiska nivåer är kvinnorna betydligt färre än män.

− Men ju högre upp i hierarkin man kommer så ser vi färre kvinnor i varje kategori, säger Pernilla Wittung Stafshede som ansvarar för Chalmers jämställdhetsprojekt Genie.

Färre rekryteringar till högre befattningar och problem med en hård kultur på en del institutioner gör att fler kvinnor än män väljer att avsluta sin forskarkarriär, enligt Pernilla Wittung Stafshede.

− Det är ett läckande rör, men det finns också ett glastak som gör att fler kvinnor lämnar. Kan du inte avancera och inte får stöd att komma vidare med forskningen finns risken att du lämnar akademin och kanske går till industrin istället.

Men ljusglimtar finns. Under 2019 rekryterades 15 nya forskarassistenter, där majoriteten är kvinnor. Det innebär att andelen kvinnliga forskarassistenter nu har ökat till 45 procent.

− Har vi tagit in så många unga topprankade kvinnor som ska göra karriär på Chalmers så måste vi verkligen ta hand och dem och se till att det går bra. 

Nytt mentorprogram

För att förbättra situationen för unga kvinnliga forskare, och få fler att stanna inom akademin, startade nyligen ett nytt mentorprogram på Chalmers. Målet är att stötta doktorander och postdoc-forskare genom tillfällen till diskussioner om praktiska problem och karriärval, men också personliga utmaningar.

Programmet organiseras av det två nätverken WiSE, Women in Science vid institutionen för elektroteknik och WWACQT, Women inom Wallenberg Center for Quantum Technology.

− Som doktorand eller postdoc konfronteras man med olika problem i vardagen, som att exempelvis ha tillfälliga kontrakt och frågan om vad man ska göra efteråt. Som kvinna är man dessutom ofta i minoritet och kan mötas av ifrågasättande. Därför är kvinnliga förebilder viktiga, säger Giulia Ferrini, biträdande professor i teoretisk kvantfysik och representant för nätverket WWACQT.

Förhoppningen är att pilotprogrammet, som pågår under ett år, ska göra det dagliga livet lättare för de unga forskarna, men också bidra till att skapa ett sammanhang som inspirerar till att utvecklas professionellt.

− Jag vill att de ska slippa gå igenom de hinder som jag själv upplevt med brist på förebilder och ifrågasättande av legitimitet. Jag hoppas programmet kommer att hjälpa kvinnliga studenter att se att de inte är undantag. Kanske är man den enda kvinnan i sin forskargrupp, men inte den enda kvinnan inom vetenskapen, säger Giulia Ferrini.

”Bra för motivationen”

I den nya satsningen på mentorer har 28 kvinnliga postdoc-forskare och doktorander matchats med 28 seniora Chalmersforskare. En av deltagarna är 25-åriga Ariadna Soro Àlvarez som nyligen påbörjat post doc-studier i tillämpad kvantfysik. Hon hoppas att mentorprogrammet exempelvis kan bidra till att få stöd vid olika vägval i yrkeslivet.

− Det kan vara bra med råd kring vilka forskningsanslag man kan söka, men också få hjälp att skilja mellan vilka projekt som kan ge en bra möjlighet att utvecklas och vilka som är mer tveksamma.

Hon håller nu på att lära känna sin mentor och har även deltagit i ett digitalt möte med övriga forskare i programmet.

− Att se så många ansikten gav en känsla av gemenskap, att få tillhöra en grupp kvinnor som gör fantastiska saker för vetenskapen och samhället.

Ariadna Soro Àlvarez har själv inte upplevt diskriminering i den akademiska världen, men att ha kvinnliga förebilder är viktigt i en mansdominerad forskarmiljö.

− Det är bra för motivationen att se kvinnliga forskare som kan balansera forskning och undervisning med familj och ett socialt liv. Det gör mig förväntansfull inför framtiden, det är förstås tufft men jag vill tro att vi kan få allt detta, säger hon.

Fakta: Kvinnor på Chalmers

Siffrorna visar total andel kvinnor i ett urval kategorier på Chalmers i slutet av 2019:

Professor: 17 procent

Biträdande professor: 29 procent

Forskarassistent: 45 procent

Post doc: 30 procent

Doktorand: 34 procent