Unga kvinnor väljer bort it-branschen

2015-01-08 10:01  
Kvinnliga ingenjörer säger nej tack till it-branschen, visar undersökning. Foto: Colourbox

Redan nu har it-branschen svårt att rekrytera kvinnor. Och det blir inte lättare framöver. Intresset för branschen hos unga kvinnor är i botten, visar en ny undersökning.

- Vi vet inte vad det beror på, vi kan bara konstatera att det är så. Bara 5 procent av kvinnor 16-30 år är intresserade av ett jobb inom data/it, säger Lukas O Berg, vd på analysföretaget Insight Intelligence i Stockholm.

Insight Intelligence har på uppdrag av Arbetsmiljöverket, Temagruppen Unga i Arbetslivet, TCO och Akademikernas A-kassa intervjuat 1 000 ungdomar mellan 16 och 30 år genom Sifos webbpanel. Intervjuerna gjordes i oktober förra året.

Rapporten heter ”Generation jobb” och har tagits fram i samarbete med Eskil Wadensjö, professor i arbetsmarknadspolitik vid Stockholms universitet.

- Just attityderna i it-branschen finns inte med i den publicerade rapporten. De har vi sammanställt separat ur rådata från undersökningen, säger Lukas O Berg till Ingenjörskarriär.

Det låga intresset hos unga kvinnor för it-branschen ska jämföras med motsvarande attityd hos unga män. Där uppger 27 procent att man helst skulle ha ett jobb inom it-branschen.

- Det här visar att det finns tydliga könsskillnader i it-branschen. Om företagen vill ha in fler kvinnor måste man jobba hårdare på att locka till sig dem. Fortsätter man i samma spår riskerar vi att få en negativ trend mot en mansdominerad bransch, där allt färre kvinnor vågar ta sig in eller får utrymme, säger Lukas O Berg.

Trendiga it-bolag som Google och Spotify är troligen mer intressanta som arbetsgivare även för kvinnor, men it-yrket överlag attraherar inte kvinnor, enligt den nya rapporten.

Beror det på att de inte känner sig hemmastadda eller för att de överhuvud taget inte är intresserade?

- Vi vet inte, säger Lukas O Berg.

 

  

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

 

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap