Svårt få jobb för ingenjörer

2012-11-21 10:23  
Sara Hjalmarsson startade eget Foto: Jörgen Appelgren

Många ingenjörer har svårt att komma in på arbetsmarknaden. "Företag vill ha individer med lång arbetserfarenhet", säger Sara Hjalmarsson, riskingenjör.

Många läsare protesterar mot företagens bild av en ingenjörsbrist. I en artikel bad vi särskilt om läsarnas berättelser. Över hundra personer har kommenterat artikeln och ett 40-tal har i mejl berättat om sin situation. Budskapet är tydligt: Ingenjörsbristen är en lögn.

Sara Hjamlmarsson är en av de läsare som reagerat mot beskrivningen av en ingenjörsbrist.

– Efter att ha sökt jobb, tagit förtroendeposter, praktiserat och gått på intervjuer i drygt två år, men inte lyckats få den tjänst jag utbildat mig till, har jag tvingats ta jobb inom kundtjänst och vård, säger Sara Hjalmarsson, som 2010 tog examen från en treårig riskingenjörsutbildning i Australien.

För att lösa sin situation valde Sara Hjalmarsson att starta ett eget företag där hon kommersialiserar en utbildningsmetodik för säkerhetsbranschen. Som företagare har Sara Hjalmarsson viss förståelse för att företag väljer erfaren personal.

– Det är dyrt att anställa fel person. Då tar man det säkra före det osäkra. Men jag tror att alla skulle tjäna på en tätare en dialog mellan arbetsgivare och utbildare, till exempel med fler mentorskap, säger hon.

Sara Hjalmarssons erfarenhet är, precis som många andra läsare, att företag i första hand vill ha individer med lång arbetserfarenhet.

Vi har också fått berättelser om arbetsgivare som inte svarar på ansökningar, om utländska namn som väljs bort och om att få söka försörjningsstöd. Flera ingenjörer vittnar om vad de uppfattar som åldersfixerade arbetsgivare.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap