”Släng bort Jante – våga söka jobben”

2015-03-17 20:44  
Från vänster Heidie Vad-Schütt, Sandvik, Ann Ericsson, Skanska och Marianne Ekstedt, Scania, föreläste om rekrytering och framtidens utmaningar på Ingenjörskarriärs och Sveriges Ingenjörers event på tisdagskvällen. Foto: Christian Rhen

Våga söka jobb även om de inte känns hundra procent rätt. Det var budskapet från tre ingenjörsarbetsgivare under tisdagskvällens event för kvinnliga ingenjörer.

- Vi behöver förebilder, vi behöver er, sa Ann Ericsson, varumärkesansvarig för Skanska, med en passning ut över den fullsatta konferenslokalen.

På plats fanns 120 kvinnliga ingenjörer som tog chansen att nätverka och grupparbeta kring jobbsökande och karriärval. De tre ingenjörstäta företagen inledde med att berätta om hur de jobbar med rekrytering, vad de efterfrågar när de söker ingenjörer och om sina framtidsutmaningar. Framtidens utmaning är att rekrytera med fokus på mångfald. Och att alls ha några ingenjörer att rekrytera, konstaterade de.

- Utmaningen för oss alla är att klara den långsiktiga kompetensförsörjningen. Vi behöver bredda rekryteringsbasen och få fler att välja att bli ingenjörer, både kvinnor och män, sa Marianne Ekstedt, ansvarig för Scanias varumärkesarbete.

En del av arbetet med att just stärka varumärket handlar om att skapa vinnande team, menade de tre arbetsgivarrepresentanterna. Att rekrytera med fokus på mångfald, inte bara anställa dem som liknar en själv i bakgrund och meriter. Och vad gäller att söka jobb så var budskapet till ingenjörerna tydligt: ”Släng bort Jante, våga söka!”

- Om vi generaliserar så ser vi att kvinnor i större utsträckning undervärderar sin kompetens och låter bli att söka jobb som inte känns hundra procent rätt sett till deras kompetens. Men här vill vi att ni slänger bort Jante! Fokusera på era talanger och lyft fram dem, sa Heidie Vad-Schütt, varumärkesansvarig för Sandvik.

Fem råd på karriärvägen

Söker du nytt jobb eller nya utmaningar? Här är fem heta tips från tre ingenjörsarbetsgivare!

  • Våga utmana dig själv. Sök inte bara jobb där du känner att du passar in till hundra procent, hitta nya inriktningar och utmaningar.
  • Lyft fram dina talanger. Fokusera på vad som är dina starka sidor och lyft fram minst tre. Släng bort Jante!
  • Kompetensutveckla dig. Alltid.
  • Hitta en mentor. Och fastna inte i själva sökandet, det behöver inte vara större än att bjuda in till en fika eller lunch med någon du tror kan lära dig något.
  • Skicka spontanansökningar. Beskriv varför du är intresserad av företaget och var tydlig med vad du kan bidra med.

Källor: Ann Ericsson, Skanska, Marianne Ekstedt, Scania och Heidie Vad-Schütt, Sandvik. Samtliga tre ansvariga för employer branding på respektive företag.

Angelica Söderberg

Mer om: Rekrytering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap