Folk med autism rekryteras

2013-05-23 13:44  

Innovationer kommer ur nytt tänkande. Därför vill företaget SAP anställa hundratals personer med diagnoser i autismspektrumet.

– Bara genom att anställa människor som tänker annorlunda och lägger grunden för innovation, kan SAP möta tjugonde århundradets utmaningar, säger Luisa Delgado vd på det tyska företaget SAP till BBC.

År 2020 ska därför en procent av företagets totalt 65 000 anställda vara personer med någon form av autismdiagnos.

Företaget, som är en av världens största på affärssystem, meddelar samtidigt att man redan idag har anställt sex personer tack vare deras diagnos. De jobbar som mjukvarutestare på ett kontor i Bangalore, Indien. SAP hävdar att produktiviteten ökat tack vare dessa individer.

Rekryteringen kommer att genomföras i samarbete med Specialisterne, en dansk organisation, inriktade på att få folk, diagnostiserade med till exempel ADHD, autism och Aspergers syndrom att få jobb.

Autismspektrum

Autismspektrum är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd med gemensamma begränsningar inom de tre områdena social interaktion, kommunikation och föreställningsförmåga.

Omfattar diagnoserna autism, Aspergers syndrom, atypisk autism och desintegrativ störning.

Autism är en medfödd eller tidigt förvärvad genomgripande funktionsnedsättning, vars symtom visar sig före tre års ålder.

Aspergers syndrom beskrivs ofta som autism hos personer med normal- eller hög begåvning men utan de omfattande kommunikativa svårigheterna som finns vid autism. Symtomen på Aspergers syndrom visar sig också senare än vid autism.

Källa: Autism- och Aspergerförbundet

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap