De fann nytt sätt att rekrytera

2012-05-29 07:04  

Försöket med video-cv föll väl ut. Nu har teknikkonsulten Essiq tagit fram en app för att rekrytera ingenjörer. - Vi hoppas kunna hitta fler att anställa på det här sättet, säger Jonas Sohtell, vd på Essiq.

Det började i samband med förra årets mässa Career days. Teknikkonsultföretaget vill hitta rätt medarbetare för att växa.

- Vi ville göra något som stack ut och lät sökande presentera sig framför en kamera. Det här är en möjlighet för dem som har lättare för att uttrycka sig på det här sättet, istället för i skrift i en traditionell ansökan, säger Jonas Sohtell.

Bland videopresentationerna företaget hade med sig därifrån kallades sedan till intervjuer. Och fem personer anställdes. En av dem var maskiningenjören Johannes Larsson, 26.

- Jag tyckte det var en kul grej och drog lite om vad jag tycker är kul, vad jag kan bidra med och vilka arbetsuppgifter jag skulle vilja ha. Jag lockades av att företaget vågade prova nya saker, säger Johannes Larsson.

Var det inte nervöst att i stort sett oförberett presentera sig för en videokamera?

- Jag tycker nog det är mer nervöst inför en bokad intervju. Nu var det bara att hoppa in och prata lite.

Jonas Sohtell poängterar att företaget ska utvecklas med medarbetarna. Deras förmågor, kompetenser och ambitioner får leda företaget. Det var också så appen växte fram. En medarbetare, programmeraren Christian Levin, ville utveckla appar och Essiq ville behålla honom så han fick utveckla appar. Ett resultat är appen för video-CV som användes på årets Career days.

Finns det inte risk att man dömer någon snabbt efter det yttre med video-cv?

- Jo, det finns väl risker med allting. Men vi kommer även att fortsätta rekrytera på traditionellt sätt. Detta är bara ett komplement, säger Jonas Sohtell.

Appen tjänar två syften: att rekrytera nya teknikkonsulter till företaget samt att appen blir en affär i sig då den kan anpassas åt andra företag.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap