Danmark skriker efter svenska ingenjörer

2014-01-24 14:55  
Danmark söker omkring 1 000 nya ingenjörer om året. Foto: Colourbox

En gigantisk satsning på järnvägar, broar och sjukhus gör att Danmark behöver 1 600 nya bygg- och anläggningsingenjörer. Svenskar är mer än välkomna.

Nyligen blev det klart att Danmark satsar 28 miljarder danska kronor på en ny järnväg. Det handlar bland annat om sträckan Köpenhamn-Aalborg.

-Det bygget börjar om två, tre år, säger Fin Krogh Jørgensen, chefskonsult på IDA, den danska motsvarigheten till Sveriges Ingenjörer i Danmark.

Men det finns redan flera stora byggprojekt på gång i Danmark. Det handlar om investeringar på 250 miljarder danska kronor fram till 2025. Bland annat i tre supersjukhus, en bro mellan Tyskland och Danmark, samt en ny motorväg.

-Flera av projekten har redan börjat. Just nu finns det ingen arbetslös anläggningsingenjör i Danmark, säger Fin Krogh Jørgensen.

Den stora satsningen gör att Danmark nu skriker efter ingenjörer.

-Vi behöver ungefär 1 000 nya ingenjörer om året. Och behovet kommer att vara som allra störst de närmaste fem, sex åren. 2015 räknar vi med att det behövs 1 600 nya ingenjörer.

Även off shore-industrin, både olja och vindkraft, har behov av ingenjörer i Danmark, enligt Fin Krogh Jørgensen.

Är språket ett problem för svenskarna?

-Nej. Det brukar det inte vara. Flera av entreprenörerna är dessutom från andra länder än Danmark. Så språket är ofta engelska.

-Det finns ju redan många svenska som pendlar till Köpenhamn. På parkeringen utanför vårt kontor är säkert en fjärdedel av bilarna från Sverige.

Hur ser lönenivån ut?

-Det varierar förstås. Men generellt brukar man säga att lönenivån är 30 procent högre i Danmark än i Sverige. Men det är förstås även andra saker som påverkar, skatter och avgifter, säger Fin Krogh Jørgensen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap