”Ingenjörsbristen är bara snack”

2012-11-12 12:45  

Många läsare har reagerat efter vår artikel om att svenska arbetsgivare söker ingenjörer i Portugal. "Det där med att vi har ingenjörsbrist i Sverige är bara snack", skriver en läsare. Nu söker vi era berättelser.

I artikel efter artikel har företagsrepresentanter uttalat sig om bristen på ingenjörer. Studerar man till exempel Arbetsförmedlingens prognoser styrks den bilden. Och arbetslösheten är mycket låg inom yrkesgruppen.

Men varje gång vi skriver om ingenjörsbrist får vi anonyma reaktioner från er läsare om att det inte alls är någon brist.

Så även efter artikeln om rekryteringsresan till Portugal som arrangerades av Automation Region. Tågtillverkaren Bombardier var med på resan. Här är några exempel på kommentarer:

"Tror man att man får "färdiga" ingenjörer har man nog glömt att man måste göra något själv för att attrahera folk. Man kan inte bara förvänta sig att det finns en bred flora ingenjörer som har precis den erfarenhet man anser sig behöva, har (minst) en examen och dessutom helst är max 25-30 år gammal. Ekvationen går helt enkelt inte ihop, om man inte är beredd att ta tag i det man behöver och vända på stenarna i god tid för att hitta vettiga lösningar."

Signaturen "Älska HR" har gått igenom annonserna på Bombardiers hemsida och konstaterar:

"Efter de första sju kunde man här skönja ett visst mönster, jag kollade några fler och mönstret bröts inte. Det Teresia och Bombardier söker efter är alltså inte examinerade ingenjörer, utan det är ingenjörer med arbetslivserfarenhet, ibland mycket specifik sådan.Ingenjörer med arbetserfarenhet och specifik kompetens utbildas INTE på tekniska högskolor och universitet, där utbildar man ingenjörer som inte har någon erfarenhet alls. Erfarenhet skapas sedan ute i industrin."

Signaturen Senior Teknisk Fysiker i Norsk Exil är inne på samma linje:

"Det där med att vi har ingenjörsbrist i Sverige är bara snack. Arbetsgivarna har helt enkelt bestämt sig för att köra det påståendet konsekvent och det är riskfritt. I dagens Sverige finns det inte längre några journalister som bedriver undersökande journalistik på arbetsmarknaden."

Vi vill gärna berätta om den verklighet ni ingenjörer befinner er i. Men vilka är ni som kommenterar? Och vad stöter ni på när ni söker jobb? Hör av er så vi kan berätta om era upplevelser.

Skicka ett mejl till fredrik.karlsson@ingenjorskarriar.se

Här kan du läsa artikeln och alla kommentarer.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap