Brister i arbetsmiljölagen öppnar för mobbning

2013-09-05 09:00  
Magnus Skagerfält Foto: Sveriges Ingenjörer

Utfrysning och förlöjliganden. För många är det en verklighet på arbetsplatsen. Och arbetsmiljölagen har brister, anser Sveriges Ingenjörer.

Arbetsmiljöverkets undersökning från 2011, om arbetsmiljön, visade att cirka 9 procent av de tillfrågade upplevt sig mobbade av kolleger eller av sin chef.

Också på Sveriges Ingenjörer får man samtal från medlemmar som känner sig kränkta på arbetsplatsen.

– Det handlar om olika scenarier. Det är inte ovanligt att man känner sig utfryst, säger Magnus Skagerfält, sakkunnig inom arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer.

När facket får samtal från medlemmar om mobbning informerar de om det lagliga stöd som finns. Handlar det om vissa specifika diskrimineringsgrunder, som att någon till exempel mobbas för sin sexuella läggning eller religion, finns det större möjlighet att driva frågan i domstol. Gäller det mer generella former av kränkande särbehandlingar så finns det brister i arbetsmiljölagen, anser Magnus Skagerfält.

– För den enskilde borde det finnas, med stöd av facket, möjlighet att föra talan mot arbetsgivaren i alla typer av mobbningssituationer. För det krävs lagstiftning.

– Arbetsmiljöverket har inte visat något intresse att gå in på individuell nivå, men i mobbningssituationer behöver just individer stöd.

Gör så här om du utsätts för mobbning

Det här är Sveriges Ingenjörers råd om du utsätts för mobbning:

  1. Ta kontakt med din närmaste chef.

  2. Ta kontakt med Arbetsmiljöverket. De tittar främst på hur arbetsgivaren organisatoriskt ­arbetar mot mobbning.

  3. Ta kontakt med skyddsombudet och det lokala facket. De kan stödja individen.

  4. Är fallet långt kommet, överväg en arbetsskadeanmälan, i dialog med Försäkringskassan. Det kan i enstaka fall leda till ersättning.

  5. Är mobbningen, eller diskrimineringen, relaterad till kön, könsidentitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion ­eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder så kan du vända dig till den fackliga ­organisationen eller DO.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap