Karriär

Ny app ska väcka ungdomars yrkesdrömmar

Foto: Johan Larsson
Foto: Johan Larsson

Många ungdomar i storstadsförorter växer upp utan förebilder och kontakt med arbetslivet, där deras kompetens kommer att behövas framöver. Coachningsprogrammet My Dream Now lanserar en app för att väcka och förverkliga yrkesdrömmar.

Publicerad

My Dream Now är ett program som vill stärka kontakten mellan skolungdomar och arbetsliv. Det görs genom att väcka intresse för olika yrken och utbildningar i förorter som Husby, Fittja och Tensta i Stockholm, men också Bergsjön i Göteborg.

Målet är att få eleverna att se sin egen potential, nyansera bilden av förorterna som problemområden och inspirera till framtida jobb i olika branscher med stora behov av kompetensförsörjning.

− Vi vill hjälpa ungdomarna att förstå möjligheterna i arbetslivet. Det här är områden där många ungdomar växer upp utan att ha så många förebilder, och föräldrarna har ofta haft det svårt att komma in i mer kvalificerade jobb. Samtidigt har många företag svårt att rekrytera, säger Jonas Bygdeson, grundare av My Dream Now som drivs av det sociala företaget Creador AB.

För att inspirera till ett kommande yrkesliv besöker flera hundra frivilliga klasscoacher från olika branscher och företag regelbundet skolor i förorterna, där de berättar om sina jobb, svarar på elevernas frågor och guidar till lämpliga utbildningsvägar.

”Finns en väldigt stor brist”

I verksamheten medverkar flera it-bolag och ingenjörstunga företag som Vattenfall, Samsung, Fujitsu samt företag inom byggsektorn som behöver rekrytera framöver.

− Vi ser att det inom de tekniska yrkena finns en väldigt stor brist, och många it-företag och teknikföretag säger att de verkligen behöver få fler ungdomar att intressera sig för deras yrken, bli motiverade i skolan och skaffa de utbildningar och erfarenheter som gör att de kan anställas.

För att ytterligare bredda kontaktytorna mellan främst gymnasieelever och företag har en ny app tagits fram. Där kan ungdomarna logga in, hitta ett intressant jobb och sedan matchas med frivilliga yrkesverksamma som vill dela med sig av sina erfarenheter.

− Genom att få kontakt med exempelvis en ingenjör kan man inspireras och få tips om vägar att utbilda sig.

Möjligheten att lansera den nya My Dream Now-appen har påverkats av coronapandemin, men hittills har cirka 200 kontaktpersoner och ett hundratal ungdomar anmält sig.

Syftet med appen är inte främst att öka möjligheterna till praktik eller anställningar − även om det kan bli möjligt på en del anslutna företag inom exempelvis servicebranschen.

− Är det mer avancerade teknikföretag, där man behöver högskoleutbildning, blir det ju mer på längre sikt. Men i en del fall hoppas jag det kan bli en så bra matchning att man kan fortsätta ha ett informellt mentorskap, säger Jonas Bygdeson.