Nobelpristagaren Donna Strickland fanns inte på Wikipedia

2018-10-04 09:16  
Donna Strickland vann årets Nobelpris i fysik tillsammans med Gérard Mourou och Arthur Ashkin. Foto: Nathan Denette

Först efter att Nobelpriset delades ut fick Donna Strickland ta plats på engelskspråkiga Wikipedia. Innan dess hade en biografi om henne ratats.

Årets fysikpristagare Donna Strickland blev den första kvinnan på 55 år att belönas med den ärofyllda utmärkelsen. Men trots sin viktiga forskning fanns hon inte representerad på Wikipedia, rapporterar nyhetssajten Quartz.

Så sent som i maj i år försökte en användare få Donna Stricklands biografi publicerad på uppslagverket. Men bidraget ratates av en moderator eftersom det ansågs att texten saknade oberoende källor som styrkte att hon var framstående inom sitt fält.

Den korta biografin hade visserligen en länk till den forskningsrapport om ultrakorta, mycket intensiva laserstrålar som hon författade ihop med sin medpristagare Gérard Mourou och som låg till grund för Nobelpriset. Men för att godkännas hade texten behövt innehålla länkar till oberoende källor som styrkte hur viktig Donna Stricklands forskning är. Några sådana fanns inte.

Läs mer: Nobelpristagare hoppas på bot mot cancer

Nyheten har väckt stor uppmärksamhet och satt fingret på den skeva könsfördelningen på Wikipedia. Som Ny Teknik rapporterat tidigare är nio av tio skribenter män, och en minoritet av biografierna på uppslagsverket handlar om kvinnor. På engelskspråkiga Wikipedia är siffran runt 17 procent, på det svenskspråkiga uppslagsverket är det någon procentenhet bättre.

Läs mer: Så tog Chalmers kvinnliga professorer plats på Wikipedia

Det har också kommit reaktioner från högsta ord. Efter att Quartz publicerade sin artikel gick Wikipedias grundare Jimmy Wales ut på Twitter och skrev att uppslagsverket behöver förändra sitt sätt att arbeta.

Läs mer: Donna Strickland blir tredje kvinnan att vinna Nobelpriset i fysik

Kort efter att Nobelpriset i fysik tillkännagavs hade Donna Stricklands biografi fyllts ut med en tillräcklig mängd källor och godkänts. Hon finns nu ävenmed representerad på svenska Wikipedia en mycket kort text.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap