Karriär

Nio tips som putsar profilen på Linkedin

Foto: Alamy

En bra Linkedin-profil är guld värd – särskilt för de som är på jobbjakt. Men hur vass är din sida egentligen? Här kommer nio tips som vässar din profil.

Publicerad

För de som tror att det bara är att ”fylla i” – fel. Din Linkedin-sida kan vara den första bilden som en potentiell arbetsgivare får av dig. Och som det sägs – ”man får aldrig en andra chans att göra ett första intryck”.

Men trots att det är så viktigt – orkar många inte lägga ner tiden för att få till en bra profilsida. Konstigt kan tyckas eftersom en timme av finslipning kan generera en livslång karriär. Dock krävs det lite mer än att bara spalta upp sina meriter – kolla in de här tipsen.

1. Fixa URL:en

Det är lika enkelt som det är effektivt. Att få in sitt namn i sin Linkedin-adress kräver bara några knapptryck – och innebär att du slipper ha den anonyma och autogenererade adressen som sajten själv sätter. Idealet är att få linkedin.com/dittnamn, men heter du Erik Eriksson kan det vara svårt och då får man vara lite kreativ.

Att ändra gör du genom att trycka ”redigera profil”, näst högst upp till höger hittar du din publika URL – tryck på pennan och ändra.

Läs mer:

2. Välj ett fantastiskt foto och skriv en läcker rubrik

En bild säger mer än 1 000 ord, se då till att de tusen blir bra. Därför är det viktigt att använda en skarp bild som både är inbjudande och professionell. När det gäller det sistnämnda – det betyder inte kostym och slips, utan snarare vad som är kutym inom din bransch. Har du en bild där du är ”In action” – använd den. Ett foto kan visa fler saker än ett utseende.

Och glöm inte rubrik. Du behöver inte ha din jobbtitel som rubrik – särskilt om det är så att du är intresserad av något nytt. Se då till att använda utrymmet till att annonsera vad du är bra på.

3. Var personlig

Var inte rädd för att använda en personlig ton. Din Linkedin-profil är inte ditt CV eller jobbansökan, utan snarare ett komplement. Se till att injicera lite personlighet i den – låt de som läser få ta del av dina värderingar och vad du brinner för. Berätta vad du gör när du inte arbetar.

Läs mer i guiden:

4. Använd ord från jobbeskrivningarna

Är du på jobbsafari, se då till att använda arbetsbeskrivningar som ett vapen. Ord som är vanligt förekommande i annonserna bör också finnas med i din profil. Det ger de som söker ”bekräftelse” på att du är rätt person för jobbet.

5. Rata inte tidigare jobb – utan visa vad du uträttat

De som rekryterar lägger ofta ner timmar på att kolla igenom resuméer och profiler för att hitta rätt person. Se då till att marknadsföra dig rätt genom att visa vad du åstadkommit, inte bara var du tidigare har jobbat. Ta tillfället dels där du skriver erfarenhet – men även under summeringen i toppen.

6. Använd multimedia

Kan du visa din briljans med annat än ord – ta den chansen. Foto, video eller andra presentationer som förstärker dig, din kompetens och din erfarenhet är bra. Se dock till att välja media som passar formatet – det finns ingen som kommer lyssna igenom en tvåtimmars-pod.

Läs mer:

7. Be att få rekommendationer

Var inte rädd för att be om rekommendationer. Har en chef eller inflytelserik person berömt ditt arbete. Be hen att dela med sig på din profil. Gedigna och välskrivna omdömen är referenser i sig – och underlättar för andra att se dina prestationer.

8. Uppdatera din status

Linkedin är inget ställe där döda dokument arkiveras – det är ett nätverk precis som Facebook. Och precis därför är det viktigt att visa aktivitet. Statusuppdatera professionellt och strategiskt – dels så hamnar det i ditt nätverks flöde, men även i de mail med veckouppdateringar som Linkedin skickar ut.

9. Var engagerad

Precis som med allt annat i livet kommer det lysa igenom om du bara gör en profilsida för att ”du måste”, eller för att det ”är väntat av dig”. Se till att engagera dig i sidan och låt ditt engagemang synas. Ju mer du gör på Linkedin, desto mer syns det. Gå med i intressegrupper relaterade till din profession och dela med dig av artiklar och nyheter som ligger nära det du jobbar med.