Nevs jagar arbetslösa ingenjörer – i Norge

2016-07-15 10:10  
Nevs behöver anställa fler bilbyggare till sin fabrik i Trollhätten, Saabs gamla lokaler. Foto: Adam Ihse / TT

Arbetsförmedlingen i Trollhättan erbjuder gratis utbildningar för arbetslösa oljeingenjörer som kan jobba inom bilindustrin.

Elbilstillverkaren Nevs behöver anställa ett par hundra ingenjörer i Trollhättan, rapporterar Sveriges Radio Göteborg. Men det har varit svårt hitta rätt kompetens. Nu vänder sig företaget till Norge för att hitta den saknade kompetensen.

Krisen i norska oljeindustrin har lett till ett överskott på ingenjörer, medan bristen på högutbildade med rätt kompetens saknas i Trollhättan. Där räknar företagen med att behöva anställa omkring 500 ingenjörer, varav flest inom bilindustrin.

Sveriges radio har pratat med ingenjören Kristoffer Skogsberg som återvände till Trollhättan för ett halvår sedan efter att ha jobbat inom norska oljeindustrin. Han tror det finns goda möjligheter för ingenjörer som är villiga att skola om sig.

– Jag hoppas ju att de ser det som en möjlighet. Kan de bara se förbi det faktum att det är en ny bransch och att de behöver lära sig nya produkter och produktionsprocesser finns det helt klart möjligheter, säger han till Sveriges Radio.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook!

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap