Nätaktivist och feminist får Stieg Larsson-priset

2016-10-19 07:34

För tio år sedan startade kampanjen ”Take back the tech” där nätaktivism och feminism samverkar. Nu får en av grundarna, Jac sm Kee, årets Stieg Larsson-pris

Jac sm Kee från Malaysia är forskare och aktivist som arbetar för att motverka digitalt kvinnovåld och sexism på internet. 2006 var hon med och startade kampanjen ”Take back the tech”, som används för att stötta organisationer och kvinnor att använda kunskap om it i sitt arbete.

Hon är också verksam i organisationen Association for Progressive Communications (APC) som samlar människorättsaktivister och stödjer digitalt demokratiarbete runt om i världen. Nu får 2016 års Stieg Larsson-pris. Priset delas ut på Kulturhuset i Stockholm den 14 november.

”Jac sm Kee är en pionjär i kampen för kvinnors rättigheter. Genom sitt banbrytande arbete för feministisk digital mobilisering och mot övergrepp på nätet banar hon väg för en ny våg av feminism som med integritet, självsäkerhet och nyfikenhet tar striden för ett jämlikt samhälle – i syd såväl som i nord.” skriver bokförlaget Norstedts i ett pressmeddelande.

Jac sm Kee Foto: APC

Priset delas ut av Stieg Larssons stiftelse, som startades av Millennium-författarens familj och Norstedts för att förvalta intäkterna som böckerna har givit upphov till. Stieg Larsson-priset ges sedan 2009 till personer eller organisationer som verkar i Stieg Larsson anda.

Bland tidigare mottagare finns tidningen Expo, aktivisten Maryam al-Khawaja från Bahrain samt svenska Thomas Hammarberg och Soraya Post.

På hemsidan för ”Take back the tech!” kopplas kampanjer runt om i världen samman. Där finns också information och konkreta råd till den som råkar ut för olika typer av digitala trakasserier och övergrepp.

APC lanserade för två år sedan ”Feminist principles of the internet”, där de listar 17 punkter för hur kvinnors rättigheter kan se ut i en digital värld.

I klippet från en konferens 2014, som du kan se här ovanför, berättar Jac sm Kee mer om ”Take back the tech!”.

Anna Orring

Aktuellt inom

Ledarskap