Musks utbrott under krisen: ”Stick och kom inte tillbaka”

2018-12-14 15:38  
Teslas vd Elon Musk. Foto: Steve Jurvetson

Teslas ”produktionshelvete” innebar en stor prövning för företaget och grundaren vd Elon Musk. Den pressade situationen fick drastiska konsekvenser även för vissa anställda, enligt uppgifter i tidningen Wired.

Hösten 2017 gick knappast enligt plan för elbilstillverkaren Tesla. Målet var att redan vid årsskiftet tillverka 5 000 Model 3 per vecka för att ge Tesla den kapitalinjektion som företaget var i stort behov av.

I stället fick vi bevittna det som av vd Elon Musk döptes till ett ”produktionshelvete”. I efterhand menade han att det berodde på att produktionen hade automatiserats för mycket för snabbt.

Tidningen Wired har talat med ett antal anställda på Tesla som upplevde situationen från insidan. En av händelserna som sticker ut utspelade sig på batterifabriken Gigafactory i Nevada i oktober i fjol.

Förutom batterier tillverkas där även elmotorer. Elon Musk var i fabriken för att ta reda på varför saker inte fungerade som de skulle. En ung ingenjör som aldrig tidigare hade träffat vd:n uppmanades att gå till honom.

Enligt en källa till Wired, som säger sig ha hört konversationen, frågade Musk om det var ingenjören som låg bakom en viss lösning. Ingenjören frågade om han menade programmeringen av roboten eller verktygsdesignen. Musk upprepade sin fråga, nu med ett svärord inkluderat (”Did you fucking do this?”). Ingenjören sa att han inte förstod vad Musk refererade till varpå svaret blev: ”Du är en jävla idiot. Stick och kom inte tillbaka”

Ingenjören fick veta senare veta av sin närmsta chef att han hade avskedats på order av Elon Musk.

Historien är bara en av många som beskrivs i Wired-reportaget, där även Elon Musks styrkor som superentreprenör och storslagen visionär framgår.

Den uppsagda ingenjören känner fortfarande ett starkt känslomässigt band till Tesla som enligt honom är ”det enda företag positionerat att göra den här världen till en bättre plats” samt att ”Tesla är Elon. Hur kan man vara bitter på mänsklighetens bästa hopp?”

Teslas har inte kommenterat händelsen specifikt utan meddelar att vissa aspekter av reportaget är överdramatiserade, förkortade och vilseledande.

Företaget la också till att Elon Musk bryr sig djupt om sina företags medarbetare: ”Det är därför han, trots att det är smärtsamt, måste ta det svåra beslutet att avskeda anställda som underpresterar och riskerar hela företagets framgång.”

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap