Massarbetslöshet hotar – lönerörelsen ställs in

2020-03-20 16:28  
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson (till vänster) och Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krisen enar. Aldrig har fack och arbetsgivare varit så överens. Lönerörelsen skjuts upp. ”Företag slår igen, massarbetslöshet hotar”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Industrin går först som vanligt, det är å andra sidan det enda som är som vanligt. Fack och arbetsgivare i industrin har beslutat att skjuta fram hela lönerörelsen till sista oktober. Och resten av arbetsmarknaden hänger på, är budskapet från LO och Svenskt Näringsliv.

Läget är mycket allvarligt, betonar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det går inte att jämföra med de kriser vi tidigare sett historiskt. Den här gången är det en utompåverkan från coronaviruset, säger Thorwaldsson.

Aldrig varit så överens

TT: Har LO och Svenskt Näringsliv någonsin varit så här överens?

Jag tror faktiskt inte att vi någonsin har varit så överens som vi har varit den här veckan. Det visar på något sätt styrkan i den svenska modellen, säger Thorwaldsson.

Och om hösten säger han så här:

– Förhoppningsvis är vi då fiender och bråkar som attan om löneutrymmet.

Men om facken då kommer att kräva retroaktivitet, är en fråga som inte är på banan i dag. Ingen vet hur långvarit det här blir, enligt LO-basen.

Viktigt ta ansvar

Läget är mycket, mycket allvarligt, enligt Jan-Olof Jacke. Och det går med lavinfart.

– Nästan ingen sektor är oberörd, säger han och tar depression i sin mun utan att kunna svara på hur långt bort den eventuellt är.

– Jag kan inte spekulera i hur många veckor det handlar om.

En tredjedel av företagen har eller kommer att varsla personal, enligt Jacke som pekar på en undersökning som organisationen gjort bland sina medlemsföretag.

Läs mer: Så slår coronakrisen mot svensk industri

Hur länge man klarar en sådan här situation är också svårt att ge ett svar på.

– Med den hastighet vi ser hur saker och ting förvärras så är konsekvenserna allvarliga. Ingen kan bedöma hur lång tid vi klarar det här. Vi är glada att vi har starka statsfinanser, säger Jacke.

Både LO och Svenskt Näringsliv efterlyser fler krisinsatser från regeringen.

– Åtgärderna kommer inte att räcka, det är både Svenskt Näringsliv och vi eniga om, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det kommer att krävas väsentligt ytterligare åtgärder, fyller Jacke i.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap