Många uppsagda tjänstemän väljer att byta karriär

2020-10-06 09:14  
Ovanligt många uppsagda tjänstemän skolar om sig. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Rekordmånga uppsagda tjänstemän skolar nu om sig och byter karriär. I sviterna av coronapandemin ökade antalet personer som sökte stöd hos Trygghetsrådet TRR med 47 procent under tredje kvartalet i år, jämfört med samma period i fjol.

Av de tjänstemän som blivit uppsagda har 20 procent valt att studera enligt statistiken för tredje kvartalet, betydligt fler än 13 procent förra året. 71 procent av de som studerar skolar om sig till ett annat yrke.

Att fler går tillbaka till skolbänken är naturligt i den ökande arbetslösheten, enligt ett pressmeddelande från TRR.

– Vi ser ju en markant ökning av personer som väljer studier och väljer mitt i livet att faktiskt till största delen omskola sig, det är ungefär 70 procent som väljer det i dag, säger TRR:s vd Lennart Hedström till Ekot.

Läs mer: Psykologiprofessor: Personlighetstester är relevanta − om de görs rätt

Den största åldersgruppen bland de som väljer studier är 40–49 år. 68 procent av de som studerar är kvinnor.

De flesta som har valt att studera kommer från branscherna kultur och design, transport och rederi samt service och tjänster. De vanligaste studieinriktningarna är företagsekonomi, handel och administration, hälso- och sjukvård samt pedagogik- och lärarutbildning.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap