Lagen kräver redovisning av lönegap mellan vd och anställda

2015-08-26 12:36  
Byta arbetsplats är ett sätt att få mer i lön. Foto: All Over Press

Amerikanska företag kommer att bli tvungna att redovisa lönegapet mellan vd och anställda. Syftet är att öka allmänhetens förtroende för näringslivet.

Gapet mellan hur mycket en vd tjänar i jämförelse med företagets anställda har blivit en fråga om transparens och socialt ansvar i USA. Enligt den nya lagstiftningen Dodd-Frank Act kan nu landets större företag bli tvungna att redovisa det lönegapet. Bland annat eftersom gapet ökar och enligt flera studier underminerar allmänhetens förtroende för näringslivet, refererar Miljörapporten från the Guardian.

Dodd-Frank Act infördes efter finanskrisen 2008 med syfte att skapa hållbarhet i USA:s finansiella system. Lagen omfattar exempelvis visselblåsarfunktioner och det förslag om redovisade lönegap som nu kan införas ses av vissa företag som en möjlighet att visa anställda att de strävar efter en jämlik arbetsplats.

I USA kan en vd tjäna upp till 300 gånger så mycket som anställda i genomsnitt, visar studier från Harvard Business School.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

 

Eddie Pröckl

Mer om: Lön

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap