Första chefsjobbet driver upp lönen

2014-06-17 23:00  

Den som vill tjäna pengar som ingenjör gör klokt i att välja industriell ekonomi. Utbildningen leder ofta till chefsjobb – och då kommer det stora lönelyftet.

Industriell ekonomi har ofta kal­lats chefslinjen, med ledarskap och organisationsutveckling som inslag i utbildningen. Här blir mer än var fjärde chef. Det driver upp snittlönen, 65 000 kronor i månaden.

Med det leder de löneligan i Sveriges Ingenjörers färska statistik. Den ska ses som ett grovt mått, ett snitt som inte tar hänsyn till ålder, bransch eller chefsnivå.

Ingenjörer ställer höga krav på sig själva, så även när de går in i sitt första chefsjobb. Då tycker de att de ska vara duktiga både som tekniker och som chefer.

– Det är en utmaning som många gillar och drivs av. Men det är tufft och krävande också och det bör den som tackar ja till sitt första chefsjobb noga begrunda, säger Natasha Kavalic, ansvarig för chefsservice på Sveriges Ingenjörer.

Den färska lönestatistiken visar att det är just vid första chefsjobbet som det största lönelyftet sker.

– Många tänker att jag har ju ingen erfarenhet. Samtidigt har du fått förtroendet att leda och det ska du ha med dig in i löneförhandlingarna. Våga ta höjd. De flesta tar ändå i mindre än vad de skulle kunna göra, särskilt kvinnor, tyvärr.

Var femte yrkesverksam medlem är chef och cheferna är duktiga på att byta jobb, 19 procent gjorde det förra året. Det gillar Sveriges Ingenjörer.

– Det främjar kompetensutvecklingen, säger Natasha Kavalic.

De rörliga ingenjörscheferna höjde också sin lön med nio procent jämfört med fyra procent för dem som inte rörde sig.

Lönen följer budgetansvaret

19 procent av Sveriges Ingenjörers cirka 139 000 medlemmar är chefer. Av dessa är 23 procent kvinnor.

86 procent av cheferna arbetar i privat sektor, som har högre löneläge och större lönespridning än statlig och kommunal.

Hälften av cheferna har befattningen enhetschef/första linjens chef med medellönen 53 000 kronor i den privata sektorn.

Ju större budgetansvar, desto högre lön. Mängden medarbetare har inte samma inverkan på lönen.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap