Facebooks nyrekryterade får månadslön på 84 000

2016-03-03 12:01 Helen Ahlbom  
Facebook toppar listan över amerikanska lönenivåer för ingenjörer (klicka för en större version). Källa: PayScale

Facebook betalar sina unga bäst i Silicon Valley, ungefär 84 000 kronor i månaden. Nästan dubbelt så mycket som HP. I Sverige får en nyrekryterad civilingenjör i snitt 30 000 kronor.

Facebook betalar sina oerfarna anställda mest av alla storbolag i Silicon Valley. Medianlönen är 84 000 kronor i månaden för personal med max fyra års erfarenhet. Medianlönen för anställda med tio års erfarenhet är 107 000 i månadslön på samma företag.

Apples medianlön för det yngre gardet är 65 000 kronor, medan personalen med 10 års erfarenhet kommer upp i 104 000, alltså nästan lika mycket som ”gamlingarna” på Facebook.

HP ligger i botten på lönelistan av de 18 kända Silicon Valleybolagen, som granskats. HP:s oerfarna personal har en medianlön på 47 000 kronor.

Statistiken har tagits fram av PayScale och presenteras av Huffington Post Business.

Statistiken gäller inte bara utbildade ingenjörer, men personal som ansvarar för exempelvis reception-, restaurang- och säkerhetstjänster oftast är anställda av underleverantörer och ingår därmed inte i lönestatistiken.

Löneläget i Silicon Valley är fortfarande väsentligt högre än lönerna i övriga USA. En vanlig lön på över 70 000 kronor i månaden i Silicon Valley är mer än dubbelt så hög som medelinkomsten hos ett amerikanskt hushåll, skriver Huffpost Business.

Hur ser löneläget ut i Sverige få?

Sveriges Ingenjörer har nyligen presenterat sin lönestatistik för 2015. Den visar att en civilingenjör i privat sektor i snitt tjänar 50 740 kronor i månaden.

En nyutexaminerad civilingenjör i samma sektor har 30 00 kronor, och en med 10 års erfarenhet 46 500 kronor i månaden, it-ingenjörer tjänar 300 kronor mer i snitt.

En nyutexamineras högskoleingenjör i statlig sektor får ungefär samma lön som nyutexaminerad civilingenjör i privat sektor, alltså 30 000. Men sedan är löneutvecklingen väsentligt sämre. Efter tio år har högskoleingenjörer anställda av staten en snittlön på ungefär 37 200 kronor i månaden.

En civilingenjör med tio års erfarenhet i privat sektor får alltså knappt 50 000 kronor i månaden i Sverige, medan en person med ungefär samma erfarenhet tjänar mer än dubbelt så mycket, upp emot 110 000 i månaden på Facebook, Apple och Google i Silicon Valley.

Levnadskostnaderna är högre i Silicon Valley, och semesterveckorna är väsentligt färre.

– Det är svårt att jämföra löneläget i olika länder, eftersom förmåner och skattesystem skiljer sig åt, säger Björn Floderus, statistiker på Sveriges Ingenjörer.

Här finns Sveriges ingenjörers senaste lönestatistik

  

Fotnot: För omräkningen av de amerikanska helårslönerna i listan användes dagens dollarkurs på 8,6 kronor.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Ingenjörsbarometern

Ingenjörsbarometern logo

Ingenjörsbarometern rankar de attraktivaste arbetsgivarna. Undersökningen bygger på svar från nästan 14 000 ingenjörer.

Om Ingenjörsbarometern

Här är topp 10 2016:

  1. Google
  2. Tesla Motors
  3. Volvo Cars
  4. IKEA
  5. ABB
  6. Scania
  7. Apple
  8. Ericsson
  9. Saab
  10. Sweco

Aktuellt inom

Ledarskap