Chefen sänkte sin lön med 7 miljoner

2015-04-15 14:58  
Efter en stunds häpen tystnad utbryter jubel bland Dan Prices anställda. Bild ur New York Times film.

Chefen sänkte sin lön – för att höja personalens.

Lite mer pengar i lönekuvertet gör väldigt stor skillnad för en person som tjänar under 70 000 dollar om året, läste amerikanska kreditkortsföretaget Gravity Payments vd Dan Price i en artikel om lycka. Sagt och gjort. I ett land där löneskillnaderna är bland de största i världen, beslutade han att alla 120 anställda i företaget – inklusive han själv – ska ha motsvarande 50 000 kronor i månaden som minimilön. Allt enligt en artikel i New York Times.

För egen del får Dan Price en rejäl skillnad i lönekuvertet. Hans lön sänks från omkring 1 miljon till nedåt 70 000 dollar per år. Men det verkar inte störa honom nämnvärt.

- Löneskillnaden för mig som vd jämfört med en vanlig anställd är löjlig, det är absurt, sa Dan Price till New York Times.

Löneförhöjningen på företaget, som i dag har en snittlön på omkring 35 000 kronor i månaden, ska ske under de kommande tre åren. Samtliga anställda ska få minst 50 000 kronor i månaden – även kundtjänstmedarebetare och nyanställda, meddelade Dan Price.

Angelica Söderberg

Mer om: Lön Lön

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap