Byt jobb för högre lön

2014-02-10 12:39  

Lönestatistiken från 2013 är glasklar: Den bästa metoden för en ingenjör att få upp lönen är att byta arbetsgivare.

Statistiken, som sammanställts av Sveriges Ingenjörer, ligger bland annat till grund för en databas där ingenjörer kan göra jämförelser.

Högst medellön hade civilingenjörer i den privata sektorn, 49 000 kronor. Lägst hade högskoleingenjörer i den offentliga sektorn, 36 000 kronor. Den offentliga sektorn har dock något högre löneökningar, främst för att den privata sektorn har drabbats av konjunkturen.

-Vi kan vara lite oroliga över utvecklingen, att man kanske inte satsar så mycket som man behöver. Lönen är viktig för att locka nya till ingenjörsyrket, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Men för den som vill få mer i plånboken finns ingen bättre strategi än att byta arbetsgivare. Den genomsnittliga höjningen är hela 8,3 procent, medan de som stannat på sitt jobb i offentlig sektor hade en höjning på bara drygt tre procent.

-Den mest betydande faktorn är att man byter jobb, framför allt mellan arbetsgivare. Men många som stannar kvar får förstås bra höjningar ändå, säger Camilla Frankelius.

Niklas Dahlin

Mer om: Karriär Lön

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap