Karriär

Våga ha en dialog med dina anställda

Att löneförhandla är ett dilemma på många sätt, tycker Ulrika Lindstrand på det amerikanska läkemedelsföretaget McNeil i Helsingborg. ”Mitt råd är att ha avstämningar på rullande schema under året. Det behöver inte vara varje vecka, och det kan räcka med fem tio minuter”, säger hon. Foto: Ola Torkelsson

Årets lönesamtal närmar sig. För att lyckas måste du jobba nära dina medarbetare – och hela tiden följa upp prestationen. Det säger Ulrika Lindstrand, operativ chef och validerings­ledare på McNeil.

Publicerad

Det amerikanska läkemedelsföretaget McNeil i Helsingborg har en tydlig strategi för hur den individuella lönesättningen ska gå till. Här träffar cheferna sina medarbetare fyra gånger om året för löne- och utvecklingssamtal, här finns en niogradig betygsskala för att bedöma prestation, och här kalibrerar cheferna regelbundet sina bedömningar för att se att de ligger på rätt nivå.

– Vi chefer träffas i mindre grupper och diskuterar vad som är en normal prestation, hur vi ska vikta olika mål eller till exempel bedöma någon som varit långtidssjukskriven. Tanken är att stämma av så att inte en enhet alltid sticker ut, säger civilingenjören Ulrika Lindstrand och tillägger:

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här