Studie: Mer lönsamt med kvinnor i ledningen

2016-02-11 14:31  
Kvinnliga ingenjörer säger nej tack till it-branschen, visar undersökning. Foto: Colourbox

Företag med minst 30 procent kvinnor i ledningen har högre vinster än övriga. Det visar en stor undersökning finansierad av revisionsjätten EY, som återges av flera medier.

Undersökningen, som utförts av amerikanska tankesmedjan Peterson Institute for International Economics, har samlat in data från nära 22 000 företag i 91 länder.

Bland slutsatserna märks:

  • Nästan en tredjedel av företagen har ingen kvinna i styrelsen eller bland toppcheferna.
  • 60 procent av bolagen har noll kvinnor styrelsen.
  • Hälften av företagen saknar kvinnlig toppchef.
  • Mindre än 5 procent har en kvinnlig vd.

Enligt undersökningen får bolag med brist på kvinnor på topp-positioner betala ett pris för detta. Företag med över 30 procent kvinnor i ledningen visade upp till 6 procents högre vinster än dem med färre kvinnliga chefer, skriver Financial Times.

- Effekten är störst med kvinnliga chefer, följt av styrelsemedlemmar, medan närvaron av kvinnliga vd:ar inte har märkbar effekt, skriver författarna till rapporten.

Undersökningen visade ett nära samband mellan föräldraledighet och kvinnlig styrelserepresentation. De tio länder med störst variation i styrelserna – däribland Sverige – erbjuder 11 gånger mer föräldraledighet än de tio länderna i botten – däribland Australien, Kanada och Japan, skriver CNN.

  

 

Prenumerera på Ingenjörskarriärs kostnadsfria nyhetsbrev!

Per Tolgraven

Mer om: Jämställdhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap