Stort ego bakom litet ledarskap

2013-11-04 12:47  

Bristen på kvinnliga chefer beror inte på att kvinnor inte kan eller vill. Inte heller på att de inte lyckas bryta igenom glastaket. Det är männen som är problemet, enligt ledarskapsexperten.

Det är sant att kvinnor når glastaket. Men det största problemet är att det saknas karriärhinder för inkompetenta män. Det anser Tomas Chamorro-Premuzic, professor i psykologi på University College London.

I sin blogg på Harvard Business Review hänvisar han till undersökningar som visar att manliga chefer är mer arroganta, manipulativa och riskbenägna än kvinnor.

- Män över hela världen tror att de är så mycket smartare än kvinnor. Men arrogans och övertro på sig på sig själv har en negativ korrelation till ledarskapstalang, skriver han.

Orsaken till att så många män med uppblåst ego blir chefer anser Tomas Chamorro-Premuzic beror på att vi uppfattar dem som stora ledare.

- En grupp som behöver en chef väljer gärna en självcentrerad, överdrivet självsäker och narcissistisk person, vilket oftast är en man.

De bästa ledarna inom såväl affärsvärlden som politiken och sporten är ödmjuka, en egenskap som är vanligare bland kvinnor än bland män, skriver Tomas Chamorro-Premuzic, som är expert på personlighetsprofilering och psykometriska tester.

- Det som ger männen jobbet är motsatsen till det som behövs för att jobbet bra. Alltså är det företrädesvis en massa inkompetenta män som får chefsjobben. Men så misslyckas också det flesta ledare, det visar historien.

Han skriver att resultatet är ett sjukt system, där män belönas för sin inkompetens medan kvinnor straffas för sin kompetens.

- Det är konstigt att debatten om hur vi ska få fler kvinnliga chefer går ut på att få dem att anamma mer av dessa dysfunktionella ledarskapsdrag.

Elisabeth Vene

Mer om: Chef Psykologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap