Microsoft-vd: Kvinnors lön bygger på karma

2014-10-10 10:19  
Satya Nadella Foto: Microsoft

Kvinnor bör inte begära högre lön utan lita på karma, ansåg Microsofts vd Satya Nadella.

Uttalandet hade troligen inte kunnat landa sämre i det sällskap Microsoft-chefen befann sig. Han blev nämligen intervjuad på scenen under en konferens som syftade till att lyfta kvinnor inom databranschen.

- Det handlar inte om att be om löneförhöjning, utan veta och tro att systemet kommer att ge dig rätt höjning. Det, tror jag, kan vara en av de superkrafter som kvinnor som inte begär löneförhöjning har. För det är god karma, sa han inför en synligt förvånad intervjuare.

Twitterstormen som följde efter torsdagens uttalande blåste snabbt fram en rejäl pudel. Arga röster pekade både på att antalet kvinnor inom databranschen är jämförelsevis få och inte lär bli fler av att få höra att de ska vänta på "karma". Därtill pekade många på att Nadella alltså anser att kvinnor ska lita på ett system som ger dem omkring 78 procent av lönen som männen med jämförbara arbetsuppgifter får.

Nu har Satya Nadella bett om ursäkt både via twitter och i ett mejl till de egna anställda.

- Vår bransch måste minska lönegapet mellan könen, skriver han i en twitterpost.

I mejlet till Microsoftanställda påpekar han därtill:

- Om du tycker att du förtjänar en löneförhöjning, ska du bara fråga.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook!

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap