Mellanchefer mår sämst

2014-12-09 12:23  
Foto: Colourbox

Missnöje är smittsamt. Det kan förlama ett helt företag. Särskilt allvarligt är det att mellancheferna är mest missnöjda, enligt en undersökning. Det sipprar ner genom leden.

Det finns alltid en grupp missnöjda på ett företag. Ledarskapskonsultfirman Zenger/Folkman bestämde sig för att ta reda på vilka de är och varför de är så olyckliga. Deras metod var att titta på de fem procent som visade minst engagemang i verksamheten av de drygt 320 000 anställda på olika företag som ingick i undersökningen.

Ledarskapskonsulterna hade vissa föreställningar om vilka dessa fem procent är. Men det är inte de lågutbildade lågpresterande medarbetarna som utgör majoriteten i missnöjesgruppen. Den består i stället av mellanchefer med medelhög utbildning och medelhög prestationsnivå och medellång anställningstid. De borde vara nöjdare, tycker ledarskapskonsulterna. De tog reda på vad som var mellanchefernas problem och fick fram en lista med nio skäl:

1. Dåligt ledarskap. De här personerna har en gång varit lovande. På grund av dåligt ledarskap från sina chefer har de tappat sugen.

2. Ser inga karriärmöjligheter.

3. Saknar mål och mening med jobbet. Människor som känner att de gör betyder något blir engagerade medarbetare. Men de här tycker inte att det de gör spelar någon roll.

4. Känner sig orättvist behandlade. De tycker att de tvingas jobba orättvist mycket och tror att andra har bättre lön och utsikter.

5. De får ingen uppskattning. De känner sig utnyttjade.

6. Ingen skulle bry sig om vad de säger. De känner sig hjälplösa, utan stöd.

7. De är utarbetade. De blir frustrerade av att företaget talar om hur viktig livsbalansen är för att sedan vräka över dem massor av jobb.

8. De tycker företaget fungerar ineffektivt. De tycker att ledningen fattar felaktiga beslut och slösar pengar.

9. Deras speciella särprägel värderas inte. Önskan om mångfald är bara prat.

Ledarskapskonsulterna drar slutsatsen att ledningen måste ta tag i de här personerna. De måste få feedback. De behöver få veta vilket som är det önskade beteendet.

Kanske någon invänder att fem procent är lite, skriver ledarskapskonsulterna. Men missnöje är smittsamt och kan förlama ett helt företag. Det är dessutom mellancheferna som ska göra verklighet av ledningens visioner, föra ner dem till golvet och sedan utföra arbetet där.

 

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap