Karriärmänniskor jobbar mindre än de tror

2015-04-02 05:30  
Myten om överarbetade chefen stämmer inte, visar forskning. Foto: All Over Press

70-timmars arbetsvecka och små tupplurar som täcker sömnbehovet. Så ser myten om chefen som övermänniska ut. Men inte verkligheten, enligt en dansk undersökning.

Det är en utbredd myt att chefer och andra karriärmänniskor jobbar mycket mer än alla andra, sover pyttelite och låter blir att skaffa barn – ja, kvinnorna då. Men nu har Rockwool Fondens Forskningsenhed i Danmark gjort en undersökning som spräcker myten.

Manliga chefer tenderar att jobba endast lite mer än sina medarbetare. Det finns heller inget som tyder på att karriärkvinnor väljer bort barn, enligt forskaren Jens Bonke, som har lett studien.

Det här är första gången det görs en studie av hur många karriärmänniskor det finns i Danmark och hur mycket de jobbar, enligt business.dk.

Karriärmänniskor definieras som personer som enligt egen utsago jobbar mer än 42 timmar en vanlig arbetsvecka och som har underställda medarbetare. Dessa utgör 12 procent av de manliga löntagarna i Danmark och 4 procent av de kvinnliga.

Även om de flesta chefer själv anser att de har väldigt långa arbetsdagar normalt sett, visar undersökningen att arbetsdagarna är lite kortare, när cheferna får redogöra för hur en vanlig arbetsdag gestaltar sig. Den är bara aningen längre än de vanliga löntagarnas.

Chefkonsulent Signe Tønnesen på den danska chefsorganisation Lederne instämmer i att chefernas 70-timmarsvecka är en myt.

-De flesta ledare arbetar dock mer än vanliga löntagare, det visar våra undersökningar. Men det bygger på vad folk själva upplyser om och det är svårt att bedöma hur mycket tid de ägnar hemma på kvällarna åt e-post och facklitteratur och så vidare, säger hon till business.dk.

Hon påpekar att arbetstidens längd också beror på vilken nivå chefen befinner sig på.

- För en toppledare i ett storföretag räcker inte en normal arbetsvecka.

Rockwool Fondens Forskningsenhed, som forskar på arbetsmarknadsförhållanden, har också tittat på hur cheferna sover. För både manliga och kvinnliga chefer gäller 7,5 timmar, vilket är lite mer än vad deras underordnade sover.

 

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

 

Elisabeth Vene

Mer om: Chef Chef

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap