Ingenjörer som klättrat ända till toppen

2013-10-24 06:45  
Michael Mononen, civilingenjör väg och vatten, hade tidigt siktet inställt på att bli vd på ett börsbolag. Foto: Jörgen Appelgren

Listan över ingenjörer som blivit toppchefer i näringslivet kan göras lång. Tidningen Affärsvärlden porträtterar ständigt ingenjörer i vd-roller. Här är ingenjörer med makt över börsbolag.

Han kan inte kärnkraftsbranschen. Michael Mononen främsta merit är som företagsledare.

Som Studsviks nye vd ska han städa upp i kärnavfallsbolaget.

Michael Mononen erkänner utan omsvep att han inte alls kan branschen han arbetar i. Men han är kritisk till vad företrädarna uträttat i bolaget de senaste tio åren. Nyköpingbolagets försäljning står och stampar, eller till och med krymper, samtidigt som lönsamheten är låg.

Bolagets två  ben, där det ena tar hand om avfall och river gamla kraftverk och det andra tillverkar mjukvara för att trimma nybyggen, skulle garantera lönsamhet, oavsett hur branschen utvecklades. Men så har det inte blivit och vd-stolen har varit rena katapultstolen. Mononen är bolagets femte vd sedan börsintroduktionen 2001.

Michael Mononen  är född på Lidingö, uppvuxen där och i Jönköping. Han gick i pappas fotspår och utbildade sig till väg- och vatteningenjör. Men han tog aldrig jobb i byggbranschen utan kompletterade med studier på Handelshögskolan i Göteborg.

Han började på Sapas traineeprogram och blev kvar i nära 30 år, med avbrott för två avstickare på andra håll. En femårsperiod var han på Exportrådet i Chicago och år 2000 var han en kort tid chef vid Trelleborg.

Karriärplanen var inriktad på att bli vd i ett börsföretag. Möjligheten kom när han för ett år sedan kontaktades av förre SSAB-chefen Anders Ullberg, i egenskap av ordförande i Studsvik.

Till Michael Mononens styrkor hör ledarskapserfarenhet i både medvind och motgång, erfarenhet från förändringsarbete samtidigt som han sägs vara bra på att analysera, finna trender och se mönster, enligt vad en före detta kollega berättar.

Nu står förändringsarbete  av det tuffare slaget överst på att göra-listan i Studsvik.  Exakt vad han vill göra för att ”på kort sikt” nå stabil lönsamhet berättar han inte, inte annat än att fortsatta neddragningar i Tyskland och USA kan bli aktuella.

– Vi ska inte hålla på med tjänster inom områden där flera aktörer kan leverera på ett lika bra sätt. Det är inte där framtiden ska ligga utan vi ska utvecklas inom områden där vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Michael Mononen.

Bolaget ska också bli bättre på att ta betalt.

– Ingenjörer, om jag får uttrycka mig lite dumt, är väldigt fokuserade på tekniken och tenderar att inte ta betalt för sin teknik, säger han.

Tyskland och Japan har stängt eller ­beslutat stänga sina anläggningar. Kommer det att byggas ny kärnkraft i Sverige eller i Europa?

– Det byggs redan i Finland och där planerar man för ännu mer kärnkraft. Om man tror på teorin om en global uppvärmning och det samtidigt behövs energi till allt fler människor och en förbättrad levnadsstandard runt om i världen så behövs kärnkraften som baskraft. Sol- och vindkraft finns inte alltid när man behöver den. För mig handlar det om att bygga ut fossilkraft eller kärnkraft och då är kärnkraft det naturliga valet.

”Civilingenjör – och oavslutade studier”

Född: Lidingö 1958.

Uppvuxen: Lidingö och Jönköping.

Bor: Danderyd.

Utbildning: Civilingenjör, väg och vatten vid Chalmers och oavslutade studier i ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

Familj: Hustrun Elisabeth, hr-direktör vid Lantmännen, barn födda 1990 och 1997.

Om sitt efternamn: ”Pappa kom till Sverige från Finland som flyktingbarn under andra världskriget och blev adopterad av en svensk familj.”

Karriär: Sapa 1983, Export-

rådet 1986, Sapa Heat Transfer 1991–2011, vd Ctek, 2012, vd Studsvik 2013.

Fritid: Löpning, basket, handboll, golf (hcp 11).

Lön: 3,5 miljoner kronor.

Fler ingenjörer som fått vd-jobb

Eva Nygren, vd Rejlers.

Leif Johansson, ordförande i Ericsson och Astra Zeneca.

Lena Olving, vd för Micronic Mydata.

Carl-Henric Svanberg, ordförande BP.

Leif Östling, Volkswagens koncern- ledning.

Tomas Carlsson, vd Skanska.

Johan Skoglund, vd JM.

Håkan Nyborg, Nordnet.

Martin Lorentzon, grundare och ordförande Spotify.

Hans Vestberg, vd Ericsson.

Calle Froste

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap