Därför är goda relationer viktigare än hög lön

2015-05-11 11:40  
Empati och förlåtelse lönar sig bättre än ilska mot den som klantat sig, menar experten. Foto: TT

Var inte för tuff mot den som klantar sig. Empati och förlåtelse lönar sig bättre. ”Trygga medarbetare har färre sjukdagar och producerar mer”, säger psykologiforskaren.

Den spontana reaktionen när någon har gjort ett allvarligt misstag är förstås ilska och frustration. Det lättar på trycket att visa sin ilska och medarbetaren lär sig en läxa, tror vi. Resten av teamet med, de ska också passa sig i fortsättningen.

Men den som kan kontrollera sin ilska och i stället visa medkänsla och vara stödjande vinner medarbetarnas ökade förtroende.

- Forskning visar att värme och goda relationer på jobbet är viktigare för medarbetarens lojalitet än lönens storlek, skriver psykologiforskaren Emma Seppälä på Harvard Business Review.

Det är inte bara hos den klantiga medarbetaren som lojalitetskänslan växer av vänlighet och förståelse.

- Även de som bevittnat ditt goda bemötande kommer att känna sig vänligt sinnade gentemot dig, skriver Emma Seppälä.

Hon påpekar att det är mycket som står på spel, eftersom motsatsen också gäller. Ett ilsket bemötande urholkar lojalitetskänslorna. Medarbetaren kommer fortsättningsvis att vara mindre benägen att ta risker av rädsla för att göra misstag. Det hämmar kreativiteten och minskar produktiviteten, också hos omgivningen.

Emma Seppälä tipsar om hur man för att visa förståelse när någon har gjort ett misstag:

1 Stanna upp. Ta kontroll över dig själv och dina känslor. Du måste lugna ner dig så att du kan se objektivt på händelsen. Försök inte låtsas som om du inte var arg, det lyser igenom. Meditation kan vara ett sätt att bli bättre på att behärska sig.

2 Sätt dig in i medarbetarens situation. Det är värdefullt att kunna byta perspektiv. Inte minst viktigt för chefer, eftersom en maktposition tenderar att minska vår naturliga benägenhet att känna empati.

3 Förlåt. En förlåtande attityd stärker medarbetarens lojalitetskänslor. Det är bra också för bådas fysiska hälsa, då ilska höjer blodtrycket och förlåtelse sänker det. Den som kan förlåta känner sig gladare och nöjdare med livet, vilket leder till minskad stress. Den som blir förlåten mår också bra och är angelägen om att göra väl ifrån sig nästa gång.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

 

Elisabeth Vene

Mer om: Lön Konflikt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap