Larmet: Låga löner och hundra timmar övertid i Amazons fabrik

2018-06-12 08:07  
Arkivbild på Amazons logistikcentrum i Tyskland (som alltså inte är densamma som omskrivs i artikeln). Foto: Imago stock

För lite övertidsersättning, hundra timmar övertid i månaden och chefer som skäller. Det är vad USA-baserade organisationen China Labour Watch avslöjat i en av fabriksföretaget Foxconns fabriker i Kina.

Fabriken tillverkar bland annat läsplattan Kindle och smarta högtalare åt nätjätten Amazon.

Utredningen från China Labour Watch baseras bland annat på vittnesmål och bilder från personer som tagit arbete i fabriken.

”Samtliga arbetare jobbar långa dagar och får för låga löner”, säger rapporten, som också konstaterar att omständigheterna utgör brott mot kinesisk arbetslagstiftning.

Det är inte första gången som den Taiwanägda fabriksjätten Foxconn, som också är leverantör åt Apple, är i medialt blåsväder. Vid flera tillfällen under 2000-talet har arbetare tagit livet av sig genom att hoppa från taket på bolagets olika fabrikskomplex. Ägarna har i samband med kritiken lovat förbättrade arbetsförhållanden.

Foxconn har nu startat en egen utredning efter de nya anklagelserna om lagbrott, uppger de i en skrivelse till börsen i Taipei, där bolaget är noterat.

”Om vi hittar några oegentligheter kommer vi på en gång att rätta till dem”, skriver de.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap