Lägsta pensionsåldern höjs till 64 år

2017-12-14 07:48  
Den lägsta pensionsåldern höjs till 64 år – och rätten att stanna kvar på arbetet till 69 år. Foto: TT

Den lägsta pensionsåldern höjs till 64 år – och rätten att stanna kvar på arbetet till 69 år. Detta enligt pensionsöverenskommelsen som presenteras i dag.

Samtidigt stärks skyddet för de fattigaste pensionärerna, och oseriösa fonder ska rensas bort.

Höjningen av den lägsta åldern för uttag av allmän pension, som i dag ligger på 61 år, sker i flera steg, skriver politikerna i pensionsgruppen i en artikel på DN Debatt. Höjningen till 64 planeras vara genomförd till 2026.

Höjningen till 69 år av rätten att jobba kvar ska vara genomförd till 2023, enligt överenskommelsen. Samtidigt ska det inte gå att ta ut garantipensionen förrän från och med att man fyllt 66 år, jämfört med 65 år i dag. Från 2026 knyts den åldern dessutom till hur medellivslängden utvecklas och kan därmed komma att skriva upp ytterligare.

Läs mer:

Läs mer: Studie visar: Efter 40 rasar arbetsgivarnas intresse

Vidare förändras premiepensionssystemet, med syfte att få högre framtida pensioner. Oseriösa aktörer ska rensas bort genom bättre kontroll av vilka fonder som ingår i systemet. Det kommer att ge "avsevärt" färre fonder, skriver pensionsgruppen.

Garantipensionen – grundskyddet för dem som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet – höjs med ett tilläggsbelopp för de pensionärer som har svårast ekonomisk situation, enligt pensionsgruppens överenskommelse. Dessutom ska taket höjas i bostadstillägget.

De sex partiernas överenskommelse presenteras i sin helhet klockan 9 i dag.

Pensionsgruppen består av S, MP, M, L, C och KD.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap