Kvinnliga studenter hjälper ÅF att få koll

2018-12-27 13:00  

Hur bryter man upp strukturer som hämmar kvinnors intresse för ingenjörsyrket? Teknikkonsultbolaget ÅF har knutit till sig 70 kvinnliga ingenjörsstudenter. En av dem är Azra Malagic.

Den senaste undersökningen visar att tre av fyra anser att de viktigaste faktorerna för att attrahera fler tjejer till ingenjörsutbildningar är fler kvinnliga förebilder och tydligare information om vad man kan jobba med i de olika ingenjörsrollerna. Som kvinnliga ingenjörsförebilder vill panelen helst se vd:ar och chefer (79 procent), och entreprenörer (58 procent).

Undersökningen visar dessutom att fyra av fem har ändrat sin uppfattning om ingenjörsyrket sedan de påbörjade sin utbildning. De vet mer om vilka yrken som är möjliga efter utbildningen och ser kopplingen till samhällsutvecklingen tydligare.

Med utgångspunkt från panelen har ÅF även satt ihop ett råd med fyra unga kvinnor som studerar till ingenjör. De träffas fyra gånger per år tillsammans med ÅF:s vd och koncernchef Jonas Gustavsson, och har hittills haft ett möte.

En av kvinnorna i rådet, Azra Malagic, läser till civilingenjör i lantmäteri vid Lunds Tekniska Högskola, och leder också ett projekt på högskolan för att få fler tjejer intresserade av tekniska utbildningar.

Första mötets fokus var på hur fler tjejer ska bli intresserade av att söka en ingenjörsutbildning och nästa möte ska handla om ledarskap.

– Tanken är att vi ska väcka tankar och idéer hos Jonas, och komma med lite svåra och kanske även obehagliga frågor. Det är vågat att ta dit fyra unga ambitiösa tjejer som vill se förändring men jag tycker att han klarar det bra. Jag hoppas att han tar det vidare sedan också, säger hon.

Med bra betyg från gymnasiet var det många i Azra Malagics omgivning som tyckte att hon skulle bli läkare, kemist eller biolog. Ingen uppmanade henne att välja ett tekniskt yrke trots att matte och fysik är hennes stora intressen. Det triggade Azra Malagic att göra tvärtom och välja en ingenjörsutbildning, och det är hon nöjd med.

– Vi kan inte tvinga kvinnor som inte är intresserade av teknik att bli det. Men det är viktigt att ta vara på de kvinnor som är intresserade genom att se till att de känner sig välkomna i branschen.

Bristen på kvinnor som förebilder diskuterades också i rådet. För även om teknikbranschen är mansdominerad så finns det många duktiga kvinnor., konstaterar hon.

– Däremot måste de lyftas fram för att det ska bli någon förändring. Många som tycker att matte och teknik är kul tvekar när de knappt ser några kvinnor som sysslar med det.

En annan betydelsefull aspekt är att kvinnor som redan är i branschen behöver känna att de tas på allvar, att de kan utvecklas och hamna på högre positioner, påpekar Azra Malagic.

– När vi väljer utbildning och jobb betyder det mycket att se hur karriären kan utvecklas. De som inte ser några exempel på det inom teknik kanske inte väljer det även om de är intresserade. Det är viktigt att även som kvinna kunna lyckas inom teknik.

För Jonas Gustavsson är rådet ett sätt att lägga örat mot backen och ha en dialog med personer som har tydliga åsikter om vad de vill. Det som diskuteras i rådet tar han sedan vidare till koncernledningen för att kunna genomföra förändringar.

– Jag blir fascinerad över hur duktiga och "på" de är – otroligt pålästa, tydliga och starka. Det har kommit upp flera konkreta exempel på vad vi behöver bli bättre på.

En av synpunkterna som framförts är att arbetsgivarna är väldigt sugna på att anställa kvinnliga ingenjörer men de är inte lika bra på att ge praktikplatser och sommarjobb, berättar Jonas Gustavsson.

– Det har vi tagit till oss och bland annat har det lett till att vi kommer att ta in fler än tidigare genom Tekniksprånget som är något som många tjejer väljer.

ÅF som rekryterar många nyutexaminerade ingenjörer måste lyssna på nästa generation för att bolaget ska fungera för dem och för att de ska vilja jobba där, inte minst kvinnor, betonar han.

– För oss gäller det att skapa en kultur där både företaget och de får utveckling, så att de inte kommer in i gamla fyrkantiga strukturer. Vi behöver snarare se till att vi får draghjälp av deras ambitioner.

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap