Kropp och knopp ska stärkas genom ny forskning

2021-08-20 07:00  
GIH-studien ska pågå i åtta år. Foto: TT

Vi rör oss för lite under arbetsdagen. Nu ska en stor forskningsstudie ge arbetsgivare bättre stöd för att minska stillasittandet på jobbet.

Det är ingen hemlighet att fysisk aktivitet får både kropp och hjärna att fungera bättre. Samtidigt sitter många anställda stilla en stor del av arbetsdagen.

Nu ska ett forskningsprojekt vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, ta reda på vilken form av fysisk aktivitet som är bäst för vår kognitiva förmåga och psykiska hälsa, skriver tidningen Kollega.

Läs mer: Kartläggning: Vanligt med övertidsarbete bland ingenjörer

Forskarna vill i studien, som ska pågå under åtta år, också titta på hur arbetsgivare kan stödja medarbetare som rör sig för lite under arbetsdagen. 

– Det saknas fortfarande för mycket kunskap för att samhällets aktörer och däribland arbetsgivarna, ska kunna stödja anställda i den fysiska aktivitet som krävs för att stärka deras psykiska hälsa och tankemässiga funktioner. Exempelvis är WHO:s rekommendationer alltför generellt hållna, säger projektets forskningsledare Maria Ekblom till tidningen Kollega.

Läs mer: Så undviker du att jobba till bristningsgränsen

På sikt hoppas forskarna att projektet ska resultera i vetenskapligt baserade rekommendationer om fysisk aktivitet på arbetsplatserna, exempelvis möjligheter att ta regelbundna pauser från datorarbete.

Forskare vid GIH har i ett tidigare projekt bland stillasittande kontorsanställda sett att tre minuters rörelse varje halvtimme gynnar neurofysiologiska mekanismer som stödjer inlärning. 

Charlotte Delaryd

Mer om: Hälsa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap