Karriär

Kritiserad Googleanställd fick sparken

Foto: Pixabay

It-jätten Google uppges ha sparkat en anställd i USA som bland annat internt påstått att bristen på kvinnor inom it-branschen kan bero på biologiska skillnader mellan könen.

Publicerad

Den Googleanställde hade inte bara funderingar över biologiska skillnader, han var också kritisk mot it-jättens arbete för att öka mångfalden inom företaget, rapporterar flera amerikanska medier. Han uppgav även att konservativa åsikter tystas ner.

Hans ”manifest” fick snabb spridning inom företaget under helgen och därefter på sociala nätverk. Den första kommentaren från företagsledningen var att Google inte delade mannens åsikter, men att bolaget var tolerant och att även avvikande åsikter skulle få finnas.

På måndagen satte dock Googles vd Sundar Pichai ner foten. I ett internmejl slog han fast att mannen brutit mot företagets uppförandekod och ”gått över gränsen” när det gäller "”skadliga könsstereotyper”.

Läs mer:

Mannen har bekräftat för nyhetsbyrån Reuters att han fått sparken och att han överväger att vidta juridiska åtgärder mot Google. Han anklagar bolagets högsta ledning för ha försökt tysta honom genom att skämma ut honom offentligt.

I sociala medier har inlägget utlöst en het diskussion om behandlingen av kvinnor i det mansdominerade Silicon Valley, där Google och en lång rad andra it-jättar har sina huvudkontor. Men även om många är upprörda har mannen, skriver han, också fått stöd från många kollegor som uttryckt sin tacksamhet för att han tagit upp frågan.

Och även Googles agerande i fallet får kritik. ”Jag hoppas att ni inser att Googleavskedandet är djupt problematiskt”, skriver exempelvis Minecraftskaparen Markus ”Notch” Persson på Twitter.

Läs mer:

TT har sökt företrädare för den svenska bransch- och arbetsgivarorganisationen IT- och Telekomföretagen, som dock avböjer att kommentera. Google är för övrigt en av organisationens medlemsföretag.

I de flesta länder betraktas den låga andelen kvinnor inom it- och telekombranscherna som ett stort problem. I Sverige var andelen kvinnor förra året 28 procent och siffran har faktiskt minskat med flera procentenheter sedan 2010.

På senare år har det startats flera nätverk och mentorprogram för att vända trenden. Bland experterna är det en vanlig uppfattning att många kvinnor undviker att söka sig till teknikyrkena just därför att mansdominansen är stå stor och bilden av "”grabbighet” inom branschen gör inte saken bättre.

Här kan du läsa den Googleanställdas dokument i sin helhet