Klarar du av Thomas Edisons test?

2017-05-10 08:16  
Thomas Edison Foto: Louis Bachrach

Provet är så svårt att till och med Albert Einstein misslyckades. För att få anställning av Thomas Edison krävdes en enorm kunskapsbredd. Hur skulle du reagera om du fick de här frågorna vid en intervju?

Var hittar man kondorer, vilket träslag används i fotogentunnor och vad är det exakta avståndet mellan jorden och solen. De tre frågorna har ingenting gemensamt och i de flesta fall, Trivial Pursuit-kvällar undantaget, är det rätt ovidkommande kunskap – inte minst vid en anställningsintervju.

Men i ett fall var de av högsta vikt för att förtjäna en plats i ledet. I varje fall om man ville jobba som ingenjör med Thomas Edison på 1920-talet.

Hans anställningstest kom till i frustration, för Edison tyckte att de arbetssökande var ”mentalt okvalificerade”. Uppfinnaren ville att hans anställda skulle ha kapacitet att kunna ta in och memorera stora mängder information – detta eftersom han ansåg att det gjorde dem mer lämpade att ta viktiga beslut.

Läs mer:

Läs mer: 7 frågor du ska ställa på anställningsintervjun

Testet bestod av en otrolig mängd frågor som spände mellan kemi och naturvetenskap – till historia och fysiska formler. Och det var så svårt att frågan är om provet resulterade i några anställningar över huvud taget,

I maj 1921 läckte testet ut och publicerades i New York Times – vilket ledde till att det blev en otrolig debatt om ”kunskapsnivån bland dagens unga”. Tidningar skickade reportrar ut till universitet för att ställa frågorna till studenter – som flunkade rejält. Ironiskt nog klarade inte ens toppstudenten Theodore, Edisons egen son, provet. Även storheter som Albert Einstein sägs ha gjort testet och misslyckats.

Så hur skulle du stå dig i ett kunskapstest från 1921? Här nedan följer några av frågorna – för att hitta alla 146, klicka här.

Thomas Edisons test

1. Varifrån kommer den finaste ullen?

2. Vilket land konsumerade mest te innan kriget? (Syftar på första världskriget)

3. Är Australien större än Grönland sett till yta?

4. Vilket teleskop är världens största?

5. Vem var John Hancock?

6. Hur fick vi Louisiana?

7. Vilket krigsmaterial exporterade Chile till de allierade under kriget?

8. Vem uppfann logaritmerna?

9. Var ligger Imperial Valley – och vad är den känd för?

10. Hur långt är det mellan New York och Liverpool?

11. I vilken stat är Tallahassee huvudstad?

12. Vem uppfann den moderna pappersmaskinen?

Svar till frågorna

1. Sea Island-ull eller egyptisk ull

2. Ryssland

3. Australien, men det här var en kuggfråga – dåtidens elever studerade kartor som ”drog ut ” Grönland. I verkligheten är Australien tre gånger större än ön i norr.

4. Det i Mount Wilson Observatory i Kalifornien.

5. Den första att signera ”the Declaration of Independence”.

6. USA köpte Louisiana från Frankrike?

7. Nitrater

8. John Napier

9. I södra Kalifornien vid gränsen till Mexiko – och den är känd för sina meloner.

10. 3167,5 nautiska mil.

11. Florida

12. Den stora upptäckten gjordes av fransmannen Louis-Nicolas Robert, dock anges ofta bröderna Fourdrinier, skapare av Fourdriniermaskinen felaktigt som upphovsmän.

Felix Björklund

Mer om: Anställning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap