Vinterträdgård på stadens tak

2012-09-26 09:09  
Köpcentrumet Emporia i Malmö får en trädgård, stor som fyra fotbollplaner, på taket. Foto: Klas Andersson

Aktivt hälsofrämjande. Så ska framtidens arbetsplatser vara. – Vi måste minimera tiden vid skrivbordet, säger Susanna Toivanen, som drömmer om vinterträdgårdar på kontorshusens tak.

Det ska finnas möjlighet att röra på sig under arbetstid. På varje kontorshustak föreställer sig Susanna Toivanen en vinterträdgård med promenadslinga. Där kan vi vandra omkring och ha möte samtidigt. Eller jogga på lunchrasten.

– Det är av största betydelse att vi inte sitter för mycket, säger Susanna Toivanen.

Kontor som byggs i dag ska stå pall i kanske 70 år. Det gäller att hålla sig à jour med hur de som ännu inte inträtt i arbetslivet tänker.

Framtidsspaningen visar att de vill kunna arbeta från olika miljöer, som inte är helt styrda från arbetsplatsen.

De är intresserade av servicelösningar som underlättar vardagen: dagis, tvättservice, kanske till och med matinköpsservice, tror Mikael Graffman, vd på NCC Property Development. Där skissar man på hur arbetsplatsen ska designas för att motsvara brukarnas krav på kreativa miljöer. Många mindre rum som kompletterar de gemensamma ytorna är en förutsättning.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap