Vägarna som bar till toppen

2012-04-24 09:23  
Carl-Henrik Svanberg och Leif Johansson - två ingenjörer som gjort karriär i näringslivet. Foto: Jörgen Hildebrandt, Peter Lydén

Båda är ingenjörer, 50-talister och män. Och Leif Johanssons och Carl-Henrik Svanbergs karriärer har flätats samman med tiden.

Leif Johansson blev nyligen ordförande för Ericsson efter att ha jobbat som vd på Volvo. Nu är Carl-Henrik Svanberg föreslagen att bli ny ordförande för Volvo, efter att ha lett Ericsson. Här är två ingenjörskarriärer som burit till industritoppen.

   

  • Leif Johansson

Ericssons styrelseordförande har under sin karriär betat av flera av Sveriges största företag. Efter sin civilingenjörsexamen på Chalmers 1977 fick han sitt första vd-jobb två år senare, för Husqvarna motorcyklar. Han var då 28 år.

Leif Johansson föddes direkt in i maktens korridorer, som son till Lennart Johansson, också ingenjör samt mångårig koncernchef i SKF.

I intervjuer har Leif Johansson sagt att han egentligen ville bli rockstjärna men att hans pappa skrattade åt påhitten. Efter det hade han planer på att göra en akademisk karriär som fysiker, innan intresset för industrin tog över. Efter det första vd-jobbet gick karriären som på räls. Under 1980- och 1990-talen var han vd för bland andra Facit och Electrolux.

1997 påbörjade han en mångårig affär med Volvo, som vd och koncernchef.

Karriären har dock inte varit problemfri. Under finanskrisen 2008 varslades tusentals medarbetare från Volvo. Strax därefter kom det fram att ledningen godkänt höjt bonustak för toppchefer inom koncernen. Förslaget drogs tillbaka efter kraftig kritik.

  

  • Carl-Henrik Svanberg

Carl-Henrik Svanberg är inte bara civilekonom och företagsledare. Han är gammal scout också. Och civilingenjör.

I slutet av 1970-talet tog han examen i Linköping inom teknisk fysik och elektroteknik. Väl i arbetslivet har han radat upp uppdrag i ledande position. I början av 1990-talet blev han vice vd på Securitas innan han drog vidare till låsjätten Assa Abloy 1994.

2003 satte sig Carl-Henrik Svanberg i vd-stolen på Ericsson innan han sju år senare på allvar tog steget ut i stora världen som ordförande för BP.

Ett uppdrag som på allvar satte Svanberg i ett mindre smickrande rampljus. Sommaren 2010 drabbades BP av oljeläckor i Mexikanska bukten. Läckor som fick omfattande konsekvenser för naturen, fiske- och turistindustrin i stora områden.

Efter ett möte med presidenten sade Svanberg till pressen att BP bryr sig om the small people, som snarast kan tolkas som korta människor eller barn. Uttalandet väckte både ilska och skadeglädje i USA.

Leif Johansson

CV i urval:

1977: Civilingenjörsexamen vid Chalmers.

1979: Vd, Husqvarna motorcyklar.

1982: Vd, Facit.

1991: Vd, Electrolux.

1997–2011: Vd, Volvo.

2011: Ordförande, Ericsson.

Beskattningsbar inkomst 2010: 15 541 300 kronor.

Carl-Henrik Svanberg

CV i urval:

1977: Civilingenjörsexamen inom teknisk fysik och elektroteknik vid Linköpings universitet.

1994: Vd och koncernchef, Assa Abloy.

2003: Vd och koncernchef, Ericsson.

2009: Ordförande BP.

2011: Föreslagen ny styrelseordförande för Volvo.

Beskattningsbar inkomst 2010: 18 149 600 kronor.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap