Vabba eller vobba - det är frågan

2014-06-09 13:51  
91 procent av föräldrarna tror att arbetsgivaren förväntar sig svar på samtal och mejl när de vårdar sjuka barn. Foto: Colourbox

Känner du dig tvingad att kolla jobbmejlen trots att du vabbar? Då är du inte ensam.

En undersökning av arbetslivspanelen Manpower Work Life visar att fler än åtta av tio föräldrar, 91 procent, upplever att arbetsgivaren förväntar sig svar på samtal och mejl när de vårdar sjuka barn. 87 procent av de svarande tror sig behöva svara på jobbsamtal. 32 procent upplever att arbetsgivaren förväntar sig att de utför större arbetsuppgifter.

Motsvarande två av tio chefer i panelen säger sig förvänta att de anställda utför arbetsuppgifter när de vabbar.

Men enligt Försäkringskassans regler betraktas det som fusk att jobba samtidigt som man anmält tillfällig vård av barn.

- Det har i dag utvecklats en praxis att det är acceptabelt att åtminstone utföra enklare arbetsuppgifter under vabbperioden. en anställde ska vara hemma och vårda sjukt barn utan påtryckning att behöva jobba. Men jag tror samtidigt att vi måste modernisera systemet efter dagens behov, säger Monica Längbo, HR-direktör Manpower Group.

 

Manpower Work Life

Arbetslivspanel med cirka 20000 personer som regelbundet svarar på frågor om arbetslivet. 4454 personer svarade på  enkäten om vabb och vobb.

Tiina Moilanen Demargne

Mer om: Karriär Vab

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap